бетано най-добър сайт за слот игри
Извън БългарияФутбол

Обрат – “Висшата лига” няма да е “Висша”, а 16-те отбора няма да са 16!

Изпълнителният директор на “Футбол Про Медия” Атанас Караиванов разкри подробности около създаването на новата елитна дивизия в българския футбол. Тази фирма държи телевизионните права за родното първенство и той е запознат с процеса, който се движи от работна група, създадена от БФС.

Проектът е възложен на холандски съветници, които ще дойдат следващата седмица в България, за да се срещнат с всички заинтересовани страни за участие в групата. От думите на Караиванов стана ясно, че въпреки 18-те желаещи да участват, вероятно няма да има елитна дивизия от 16 тима.

Тепърва ще се избистря форматът, а наименованието “Висша лига” вероятно ще отпадне. Какво още разкри Караиванов в предаването “А група Токшоу” по Diema Sport за новия формат на елита, ви предлагаме да прочетете:

“Убеден съм, че този път БФС не е инициирал промяна заради самата промяна. Ясно е, че трудните моменти ни лишиха от три много сериозни отбора и накараха всеки да се замисли дали, ако се кара така, няма да рискуваме намаляването на интереса към А група, разсейването на вниманието на хората и този спорт да загуби влиянието си у нас.”

“Висша лига е едно подходящо име. Много ми е странно как опонентите не го приемат заради голяма претенциозност. Все едно нашите клубове са толкова зле, че нямат право да си кръстят лигата така. Във волейбола интересът към вътрешното първенство е много малък, но са си кръстили така лигите. Това име го е имало и преди години в българския футбол.”

“Работата на холандците и на работната група е, че ще се работи по няколко важни стъпки. Най-важното е форматът и изборът на името. Наименованието ще се избере правилно и след много консултации.”

“Ще бъдем скромни и по български ще избягаме от помпозността. Хората го приеха вече това име, на мен ми харесва и БГ Лига. За да създадеш нещо атрактивно, то трябва да е в лъскава опаковка.”

“Втората сериозна стъпка е оформянето на броя на желаещите. От момента на срещата в хотела в София, нещата започнаха да се превръщат в реалност. Нормално, в България приемаме с недоверие много неща.”

“Футболният съюз измисли перфектно схемата, ще стане нещо, в което няма да има прескачане на групи. Да не се притесняват опозиционерите, че някой “Хоп” и ще се появи в елита. Хората гледат реално От 29 клуба, 18 са пожелали.”

“Изпаднал отбор, няма да има право да участва в новата група. Това важи и при бараж между втория и деветия, важи и за загубилия баража. От подалите заявка, желанието да се върне добре познатият формат, е почти неосъществим.”

“От тези 18, два ако изпаднат, другите трябва 100% да защитят финансовите критерии и да бъдат лицензирани по критериите на УЕФА. Схема с 16 отбора може да стане и след една година. Може би следващата седмица ще говорим за формата и ще дискутираме с тях.”

“Колкото и от тези отбори да придобият право да участват, те трябва да покажат някаква стабилност. Не трябва да ставаме за смях и някои да отпадат в движение. По-добре да се даде време и да се стигне до забавяне, отколкото да скачаме предварително.”

“Идват представителите на холандската фирма на 9 май, следващата седмица ще правят срещи с клубовете. Те имат идеи за формат, но за да се избере най-добрият, трябва детайлно да се изучи реалната същност на българския футбол. Финансовите критерии са ясни. Свиват се възможностите на клубовете.”

“Те искат максимален брой страни-участници в процеса да изкажат своето мнение – клубове, ръководства, фенове, ветерани, телевизия. Трябва да има обществена дискусия и съгласие около това, което се случва. Искат да има ясна отчетност за посещаемост, ще предложат начални часове, да се види дали са добри сега. Но тази година няма много мрънкания.”

“Ние си караме по инерция. Трябва да се преодолеят тези неща. Става въпрос, че холандската фирма ще си направят тези срещи, ще изяснят каква е обществената нагласа. При 14 отбора се разисква за 26 кръга, после с 6 отбора за шампионската титла, а втората да е на две групи от по 4.”

“Целта е да има максимално дълго интерес и да няма безсмислени мачове. Ако имаш отбори като Хасково, Марек, Любимец, какъвто и формат да направиш, ще имаш зор да е интересно, какъвто и да е форматът. Решението за броя на отбрите ще бъде изцяло на база стабилността на отборите.”

“За мен казус “Литекс” няма. Той е изваден, а не изпаднал. При тяхно желание и ако отговарят на критериите, могат да се върнат. Изпаднал от А група и изпаднал след бараж, да, но не и изваден. Този член за ваденето на отбора от групата трябва да бъде премахнат от БФС още от лятото. Те са спазили документите.”

“Върви тази бъркотия с точките, завеждат се дела, точно това показва, че всеки има право да си защити интереса. А ако санкцията е адекватна и не нарушава баланса и не е в ущърб на другите отбори, ще е добре. С изваждането на точките има ощетени и облагодетелствани.”

“Терен, осветление, гарантиран бюджет са трите условия. Финансовите критерии са такива, каквито ги изисква лицензирането. Предполагам, че банковата гаранция ще отпадне. Това е за следващия етап, който сега ще дискутираме.”

“Темата за добър терен и осветление важи и сега, за следващата година всеки отбор трябва да има осветление и според сегашната наредба. Ако някой отбор няма такова на стадиона си, трябва да предостави договор с друг стадион.”

“Тези, които не поставиха осветление, сбъркаха. Миналата година бяха 10%, сега са 25% за тези, които имат осветление. Отбори, които имат осветление отскоро, вече до някакъв процент си върнаха инвестицията в слагането му.”

“За част от безобразните терени няма какво да говорим. Хубавото е, че на много места започва подмяната на тревните настилки. Тези корекции в базата трябва да бъдат направени. Лудогорец по най-бързия начин показаха какво трябва да се направи да играеш в А група. Те играха в Каварна, докато всичко е готово. Сега и някой друг може да играе там.”

“Ти, когато нямаш качествен терен за мачовете си, защо си в А група? Назря моментът за това. Не е номерът да се отделят само пари за тоя и оня, а да се инвестира и в школите, базите. Рано или късно и това ще се промени”, сподели Караиванов.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker