Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Какво трябва да направи Ботев (Пд), за да финишира 4-ти?

Няколко дни ни делят от рестарта на шампионата в Първа лига. Редовният сезон вече завърши, а сега е ред на плейофите в елитния ни футбол, които да определят шампиона на България и евроучастниците през следващия сезон в Лига Европа.

Единственият пловдивски отбор в “Топ 6” е Ботев (Пд), който финишира 5-ти с 42т. в крайното класиране на редовния сезон. На 3т. пред пловдивчани е Берое на 4-то място.

В началото на кампанията Ботев (Пд) си постави две цели – влизане в “Топ 6” и защита на Купата. И двете с идеята да се гони ново участие в Европа. Едната вече е постигната, но не на 100%.

Никой в “жълто-черния” лагер така и не уточни какво точно значи финиширане в “Топ 6”. Защото единствено място, даващо право на участие в Европа, би било задоволително за “канарите”. А към момента това са три такива позиции.

1 място – Шампионска лига

2 място – Лига Европа

3 място – участие в квалификационен мач за квота за Лига Европа

С оглед на четирите останали отбора в турнира за Купата обаче 4-то място в крайното подреждане също може да даде визи за втория по сила европейски клубен турнир.

В 1/2 финалите на Купата среща в два мача си дават Ботев (Пд) – Славия и Левски – ЦСКА-София.

Ако приемем хипотетично, че размествания в подреждането могат да станат единствено между Лудогорец и ЦСКА-София на върха и Ботев (Пд) и Берое в битката за 4-то място, то тогава нека разгледаме следния сценарий:

При триумф на един измежду Левски и ЦСКА-София за Купата, 4-то място може да се окаже път към Европa. Тогава вместо 3-ят, 4-ят ще играе финален плейоф срещу победителя от квалификациите в “долната осмица”. (ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК)

Ако Ботев (Пд) все пак не успее да защити Купата, тогава единственият начин да играе турнири на Стария континент ще минава през въпросното 4-то място (разбира се, не трябва да се изключва и вариант за финиширане на по-горна позиция, тъй като математическите шансове остават) Съперникът, с който момчетата на Николай Киров ще се борят в най-голяма степен по време на тези плейофите, е Берое.

Старозагорци построиха солиден тим с класни и много опитни играчи в лицето на Мартин Камбуров, Иван Иванов, Павел Виданов и Мартин Райнов, както и на артистични чужденци като Педро Еуженио. Под ръководството на Александър Томаш Берое има реален шанс да дори да посегне и към бронзовите медали в битка с Левски, тъй като разликата между двата тима в момента е 5т.

Задачата на Ботев (Пд) обаче няма да бъде никак лека. При неуспех в турнира за Купата, план “Б” трябва да бъде задействан.

Ако предположим, че Ботев (Пд) и Берое ще отстъпят на лидерите Лудогорец и ЦСКА-София, които са се вкопчили в свирепа битка за титлата, трябва да кажем, че и пловдивчани и старозагорци би трябвало да загубят и двата си мача от лидерите в шампионата. Отново с идеята, че всичко е в сферата на предварителните прогнози.

При това положение “канарите” ще трябва да търсят точки от оформилия се като аутсайдер Верея, победи над прекия конкурент Берое и “нещо” от много несигурния Левски. Ботев (Пд) може да се пребори с Берое единствено при две победи над своя съперник в плейофите. Успехите над Верея трябва все пак да дойдат след двата триумфа по време на редовния сезон (1:0 у дома и 4:2 като гост).

В мачовете срещу Берое обаче “жълто-черните” така и не постигна триумф, записвайки две равенства от по 1:1 както в Стара Загора, така и в кв.Коматево.

Изненадващо или не, от Левски бяха измъкнати 3 точки след победата в Пловдив с 2:1, дошла след обрат, и загуба с 1:0 в София преди няколко седмици.

От ЦСКА-София също бе взета точка след 1:1 в София. “Червените” обаче унижиха своя съперник в Пловдив с 2:6 през лятото. Срещу Лудогорец бяха записани две загуби – 1:2 като гост и 3:1 и дома.

Все пак – при едни реалистични две победи над Верея и Берое, и равенство срещу Левски, “жълто-черните” ще съберат 55т. Ако Берое загуби от Лудогорец и ЦСКА-София на два пъти, остъпи веднъж на Левски и веднъж вземе точка и победи на два пъти съгражданите от Верея, то тогава евентуалните загуби от Ботев (Пд) биха свалили тима на Томаш до 5-то място с актив от 52т.

Берое обаче е отбор, който може да обърка нечии сметки най-вече в битката за титлата, така че успех у дома над един от двата претендента за титлата също не трябва да се изключва.

Битката за 4-то място най-вероятно ще се реши в директните мачове между Ботев (Пд) и Берое. Ако Ботев (Пд) не защити Купата, именно тези мачове ще осмислят сезона на тима (разбира се, ще бъде добре Славия да не се кичи със “златните медали” в надпреварата за Купата).

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker