Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивСъбитияФутбол

Двуседмична пауза за размисъл и подготовка преди големия мач между Локомотив (Пд) и Ботев (Пд)!

Двуседмична пауза предстои за всички отбори в Първа лига.

След нея феновете на футбола под тепатата ще имат възможността да се насладят на един от най-големите мачове в историята на родния шампионат – Дербито на Пловдив между тимовете на Локомотив (Пд) и Ботев (Пд).

След тринадесет кръга двата отбора са разделени от една-единствена точка и ще влязат максимално мобилизирани в срещата на 20 ноември на ст.”Локомотив” в пловдивския парк Лаута. Ботев (Пд) е 6-ти с актив от 18т., докато Локомотив (Пд) е 8-и със 17т.

Не можем да кажем, че двата отбора са в най-добрата си форма преди началото на срещата, но все пак това, което предстои, едва ли ще признава моментното състояние на отборите. То просто ще бъде поредният празник за феновете по трибуните и надежда за прилив на доза енергия във вените на футболистите за следващите им битки в шампионата.

Интересното е, че във второто дерби за сезона двата тима няма да бъдат водени от наставниците, които ги изведоха в първия мач помежду им през юли.

Както знаете, първият двубой между Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) през този сезон на практика откри шампионата в Първа лига 2016/2017г. Поради липса на лицензиран стадион, “канарчетата” приеха своя съперник в Бургас, а срещата завърши при резултата 1:1 (Дани Кики 67′, Иван Стоянов 75′).

Три кръга след това, след загубата от Верея в Стара Загора с 1:0, наставникът на Ботев (Пд) Николай Костов и целият спортно-технически щаб на тима подадоха оставка, която малко по-късно бе приета от клубното ръководство.

В следващия мач тимът бе воден от временния тогава вариант Николай Киров. Шефът на ДЮШ на Ботев (Пд) изведе “канарчетата” при победата с 2:1 над Нефтохимик, а всички очаквания бяха, че след този двубой Ботев (Пд) ще има нов старши треньор.

Това стана, но явно съдбата пожела да си направи шега. Три дни след срещата с бургазлии Николай Митов бе назначен на поста старши треньор, но голяма част от феновете на “жълто-черните” не пожелаха неговото присъствие на Коматево и специалистът бързо-бързо си стегна багажа.

Това принуди Киров, и неговия помощник Иван Кочев, отново да поемат отбора, което впоследствие се оказа един от най-верните ходове за “канарчетата” в последно време.

След 10 изиграни срещи под ръководството на тандема Киров-Кочев Ботев (Пд) не само стабилизра представянето си, но и извоюва 5 победи (3 за първенство и 2 за Купата) и записа две равенства.

Преди Дербито “канарчетата” са отбелязали 22 гола, но и са допуснали точно толкова в своята врата. След 13 кръга те имат 5 победи, 3 равенства и 5 загуби.

Цялостното представане на отбора обаче се понрави на феновете, а по-голямото желание в играта на футболистите им донесе място в първата “шестица” на класирането преди втория мач срещу големия пловдивски съперник.

От другата страна на барикадата драми също не липсваха. След като в началото на сезона столът на бившия вече наставник Илиан Илиев изглеждаше здраво заступорен на земята, малко след уводните акорди на шампионата и поредицата от слаби резултати, особено през месеците септември и октомври, Илиев напусна клуба.

Къде заради вътрешни полемики, къде заради лоша форма на играчите, в крайна сметка един от можещите треньори у нас си тръгна от Лаута и умъртви надеждите на “черно-белите” фенове, че техният отбор е намерил точния наставник.

А, тези надежди наистина бяха големи, тъй като през пролетта на миналия сезон резултатите на “черно-белите”, под ръководството на Илиан Илиев, предполагаха единствено дългосрочно развитие, атака на европейските клубни турнири, място в първата тройка на българския футбол и перспективно бъдеще в следващите няколко години. Това обаче така и не стана.

След загубата от Локомотив (ГО) с 2:1 на 17 октомври Илиев подаде оставка, а отборът за втори път, в последните три сезона, бе поет от легендата Христо Колев-Бащата. Заедно със своя помощник Александър Тунчев, той води “смърфовете” в три срещи, преди начело на Локомотив (Пд) отново да застане “черно-белият” любимец Едуард Ераносян.

Човекът, който през сезон 2003/2004г. донесе най-голямата радост за привържениците на Локомотив (Пд) със спечелването на шампионската титла на България, се завърне в своя дом след 11-годишно странстване.

В първия си мач Едо започна с равенство срещу Берое (1:1), но бе посрещнат като крал от феновете на тима. А те от своя страна, след сътресенията около Илиан Илиев, в момента виждат светлина единствено в неговото лице.

Локомотив (Пд) записа две загуби и две равенства в последните си 5 мача на ниво Първа лига, допускайки 6 гола. Общо през сезона тимът от парк Лаута има 4 победи, 5 равенства и 4 загуби при голова разлика 20:20.

Такава е ситуацията в двата големи пловдивски съперника 16 дни преди 104-я епизод на великото пловдивско Дерби.

И двата тима загубиха точки в последните си двубои – Ботев (Пд) допусна суперизненадващо поражание от Монтана снощи в Ловеч (3:1), докато Локомотив (Пд) не успя да победи Берое (1:1) преди няколко дни. А колебливите им игри през цялата кампания единствено ще увеличат напрежението преди и по време на Дербито.

Ще успее ли Николай Киров да окомплектова разкъсания си от контузии отбор и ще затвърди ли амбициите на тима за място сред шестте най-добри в страната в края на шампионата?

Ще успее ли Едуард Ераносян да наложи своя стил за 2 седмици и ще инжектира ли нужното количество адреналин в кръвта на изпадналите в ледена меланхолия “смърфове”?

Отговорите на 20 ноември от 15:00ч. на ст.”Локомотив” в пловдивския парк Лаута. Не ги пропускайте, защото тези отбори знаят как да ни направят част от своя мач!

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker