Григор ДимитровТенис

Григор Димитров излиза за първа победа срещу Роджър Федерер на четвъртфиналите на US OPEN

През последните близо две години бяхме позабравили какво е усещането да чакаш с нетърпение големия мач. Ето че Григор Димитров отново ни напомни за тези времена и със сигурност всички любители на тениса тръпнат в часовете преди мега сблъсъка с Роджър Федерер в четвъртфиналите на US Open.

Григор Димитров изигра най-добрия си двубой през тази година и надигра Алекс де Минор с 3:0 сета за да се класира на четвъртфиналите на US Open за първи път в своята кариера, а там го очаква сблъсък с петкратния шампион в Ню Йорк – Роджър Федерер.

За последно в Австралия през 2017 г. българинът бе замесен в мач с подобни характеристики и напрежение, когато в спор за място на финала на Australian Open съперник му бе Рафаел Надал. Спадът във формата на Григор ни бе лишила за дълъг период от време от срещите с Голямата тройка в крайните фази на турнирите. Сега отново се отдава възможност на Димитров да тества нивото си срещу една от легендите на модерния тенис. И този път българинът несъмнено ще влезе като отявлен аутсайдер в мача.

Няма съмнение, че Григор влиза в ролята на пълен аутсайдер в този четвъртфинал – най-малко поради 4 причини:

1. След бавното начало и загубените сетове срещу Нагал и Джумхур, Федерер сякаш намери формата си и разгроми костеливи играчи като Дан Евънс и Давид Гофен. Макар и недоволен от по-бавните условия в Ню Йорк през тази година, Маестрото отново показва формата, която го изведе на точка от титлата на Уимбълдън.

2. Отпадането на Джокович със сигурност е донесло допълнителна мотивация за швейцареца. Именно сърбинът е тенисистът, спиращ най-често Федерер в големите турнири през последните 4-5 години. По отношение на ребуса „Надал“, разрешението сякаш бе намерено от Маестрото след смяната на ракетата и избора на модел на „Уилсън“ с по-голяма площ на главата. Поне на твърда настилка и трева. Разбира се, при евентуален финал между двамата тук и първа среща в историята на US Open неизвестните биха били многобройни.

3. Балансът между двамата е крайно негативен за българина. 0-7 и само два спечелени сета от Димитров в хода на седемте срещи не говорят добре за шансовете му тази нощ (сутрин). Има други тенисисти от ранга на Григор (например Жо-Вилфред Цонга или Ник Кирьос), които успяват да се противопоставят на Федерер чисто игрово и дори при загуби, неминуемо се закачат в срещите с Маестрото. Докато стилът на българина, по някаква причина, изглежда удобен за швейцареца. Възможно е част от проблема да е огромното уважение, което Димитров изпитва към днешния си опонент.

4. Федерер не е вдигал титлата на US Open от 11 години. През периода 2004-2008 г. Роджър бе абсолютният властелин във „Флашинг Медоус“, печелейки по безапелационен начин, а след триумфа срещу Мъри през 2008 г., последва нелогична суша от над десетилетие Отделно от това, за момента изглежда съвсем вероятно Федерер да бъде изпреварен и от Надал, и от Джокович в битката за рекорда от най-много „Мейджър“ титли и статут на GOAT (Greatest of all time). Евентуална 21-а титла обаче би била сериозен удар на Роджър срещу двамата му големи съперници и би обезпечила до известна степен позициите му. Би компенсирала и за безкрайно неприятното поражение на Уимбълдън.

Двамата съперници са готови за мач №8 помежду си, а балансът на българина в срещите срещу 38-годишния швейцарец до момента е седем загуби и нито един успех.

„Ще се опитам да взема максималното. За това тренирам – за да играя такива мачове пред вас“, сподели развълнуваният българин на корта след успеха над австралиеца.

Роджър Федерер пък също намира най-добрата си форма с всеки изминал мач в Ню Йорк и се класира за четвъртфиналите в надпреварата за 13-и път в кариерата си. Петкратният шампион на US Open не остави никакви шансове на Давид Гофен и го надигра с 6-2 6-2 6-0 за около час и половина на корт „Артър Аш“.

Последният двубой между българина и 20-кратния шампион от Големия шлем беше финалът в Ротердам през 2018 г. Там бившият №3 претърпя поражение с 2-6 2-6, а година по-рано не успя да вземе сет на швейцареца в мача им от четвърти кръг на Уимбълдън.

Връщайки лентата малко по-назад във времето, можем да видим, че двамата играха помежду си два пъти през 2016 г. В Бризбън 20-кратният „мейджър“ шампион надигра българина с 6-4 6-7(4) 6-4 в много оспорван двубой, а веднага след това – на Australian Open, го надви в четири части. Това са и единствените два случая, в които първата ни ракета печели сет срещу бившия №1.

От 2013 до 2015 г. двамата се срещнаха общо три пъти, в които Федерер записа успехи в последователни части на два пъти в Базел и веднъж в Бризбън.

След тежкия сезон, съпътстван от контузията в рамото, колебливи резултати и изпадане извън топ 70 на ранглистата, сега Григор отново показа, че може да се завърне към най-добрите си дни на корта. Българинът си осигури връщане в първите 50 в подреждането, но по-важното е, че ще играе в мач за място на полуфиналите именно срещу Федерер.

„Започвам да мисля вече за следващия мач. Ще седна за 2 часа, за да преосмисля какво направих през тази седмица. Първо трябва да се насладя на това, което постигнах, и после да се завърна на корта“, каза увереният във възможностите си Григор.

Мачът с Федерер е чудесна възможност за Григор да излезе освободен на корта и да тества нивото си срещу може би най-добрия тенисист, останал в схемата, за да види къде реално се намира в момента и доколко кризата е преодоляна. А всичко друго, освен поражение с 0-3 сета, би бил несъмнен успех за първата ни ракета.

Но пък… кой ли е вярвал, че Стан Вавринка ще се наложи над Роджър по пътя към титлата си на Ролан Гарос 2015 г? Или пък Робин Сьодерлинг на Ролан Гарос 2010 г.? А какво да кажем за обрата на Цонга от 0-2 сета на Уимбълдън през 2011 г.?!

Изненади в спорта винаги ще се случват и защо не точно в ранните часове на утрото на сряда Димитров да не влезе в ролята на Вавринка/Сьодерлинг /Цонга? Сигурно е единствено, че всички ще се лишим от съня си и ще му стискаме палци пред малкия екран!

Двамата ще се срещнат в последния мач на „Артър Аш“ от програмата за вторник, което означава, че сблъсъкът им едва ли ще започне преди 3:30 ч. българско време на 04.09.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker