Други спортовеЛегенди

ВИДЕО: Как един боксьор от Пещера нанесе последната загуба на Флойд Мейуедър

В събота български боксьор имаше възможност да стане първият световен шампион в тежка категория за професионалисти. Кубрат Пулев обаче не успя срещу Владимир Кличко, но въпреки това за момента това е най-големият успех в българския бокс.

Няколко българи са играли срещу големи световни величия на професионалния бокс, като само двама обаче са ги побеждавали. Това са Серафим Тодоров и Свилен Русинов. Сарафа, който е от Пещера побеждава непобедимия и до ден днешен Флойд Мейуедър на олимпиадата в Атланта само 2 месеца преди американецът да стане професионалист. Свилен Русинов пък побеждава братът на Владимир Кличко Виталий на турнир в Банкок, година преди украинецът да стане професионалист. Виталий впоследствие губи само два пъти от Ленъкс Луис и Крис Бърд.

Днес обаче ще ви запознаем с историята на Серафим Тодор или по-известен като Сарафа. Тодоров е родом от Пещера и е от ромски произход. Той става три пъти световен шампион в аматьорския бокс през 1991 в категория “Петел” и през 1993 и 1995 в категория “Перо”. Три път е и европейски шампион в аматьорския бокс през 1989г. и 1991г. в категория “Петел” и 1993г. в категория “Перо”.

Дебютът му на Олимпиада е през 1988г. в Сеул, където губи по точки от южнокорееца Ким Сун с 4:1 на 1/4 финал. 4 години по-късно в Барселона, отново кореец и само една точка го разделя от медала. Отново на 1/4 финал той губи по точки 15-16 от севернокорееца Ри Гванг-Сик.

В Аталанта през 1996г. Сарафа търси реванш и след категорични победи в първите си три мача се изправя на 1/2 финалите с бъдещата легенда на профи бокса Флойд Мейуедър. Тогава Мейуедър е на 19-годишен и е изгряваща звезда в бокса. Сарафа е към края на кариерата си и е 8 години по-възрастен от Мейуедър. Вместо това обаче мачът преминава много добре за Серафим Тодоров, който изнервя Мейуедър с пъргавината си и го разкарва из целия ринг. Въпреки, че е 8 години по-възрастен Сарафа налага темпо, което американецът не успява да се справи. В последните 10 секунди при резултат 10:8 за Сарафа Мейуедър се вижда победител след като атакува агресивно и намаля резултата 10:9, но Тодоров му избягва да нанесе още един удар, който би довел до равенство.

Това обаче не е всичко и драмата продължава и след края на двубоя. Съдията отсъжда победата за Мейуедър, който е самоуверен и сигурен, че именно неговата ръка ще бъде вдигната за победител. Така и става, Сарафа и неговият щаб гледат учудено, но само няколко секунди по-късно съдията поправя грешката си и обявява Серафим Тодоров за победител.

Това е и последната загуба на Флойд Мейуедър само 2 месеца след като губи от Сарафа американецът става професионален боксьор и в първата си среща през октомври 1996 побеждава мексиканеца Роберто Аподака. След това Мейуедър става един от най-известните професионални боксьори, записвайки 47 мача всичките спечелени, 26 спечелени с нокаут. До момента Мейуедър е и един от малкото професионални боксьори без загубена среща. А отделно се превърна и в най-скъпоплатения спортист.

За огромно съжаление на Тодоров на финала той не успява да спечели и губи от тайландеца Сомрак Камсинг с 5:8 точки. Впоследствие тайландецът става професионален състезател по муай тай.

Вижте запис от целия мач между Сарафа и Мейуедър:

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker