бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

БФС: От следващия сезон пада наказанието “Закрити врати”, Ботев и Локо ще играят в Сливен при назание

На 2октомври 2014 г. в 12:45 ч. в Парк хотел Витоша, в изпълнение на План за работа, утвърден от Президента на БФС на 22.08.2014 г., бе проведена Кръгла маса на тема „Ролята на координатора за връзка с привърженици по време на футболни срещи”. Бяха поканени за участие Координаторите на привържениците и представители на феновете от клубовете на АФГ. В работата на Кръглата маса взеха участие и г-н Румен Вълков, член на Изпълкома на БФС, зам.-изпълнителния директор на БФС,г-н Антон Попов и други представители на БФС, имащи отношение към темата, както и председателя на Сдружението на българските футболни привърженици, г-жа Елена Ваташка, представители на ГДОП и СДВР, МВР. Представителите на ЦСКА, Литекс и Черно море не дойдоха, а представителят на Локомотив Пд се обади, че е възпрепятстван и също не присъства.

Час по-рано в същия хотел беше теглен жребият за Купата на България и Антон Попов покани присъстващите там изпълнителни директори да участват в работата на Кръглата маса, но само Константин Баждеков от “Левски” прие поканата.

Беше изнесен доклад за причината и изискването за назначаване на координатори на привържениците, съгласно чл. 35 от Наредбата за лицензиране на клубовете за турнирите на УЕФА и финансов fair play/2012 г., за функциите и задачите на тази длъжност, както и дейността на координатора съгласно Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2014/2015 година.  Беше споменато, че в някои клубове това назначение е формално и един и същ служител на ФК съвместява и тази длъжност и отговорник по сигурността което не бива да се прави с оглед различните функционални задължения.

Представителите на МВР поясниха законодателството на Република България относно футболното хулиганство. Беше подчертано, че важна роля в предотвратяването на това явление играят нормалните спортни съоражения.

Представителите на привържениците споделиха, че при мачовете без публика страдат запалянковците не само на наказвания отбор, но и на техните противници в конкретната среща, които нямат вина за наказанието. В отговор г-н Попов представи идеята, разработена от ръководството на БФС наказанието „забрана за игра пред публика” да отпадне при следващия сезон и да се прилага „лишаване от домакинство”. За да не бъдат притеснявани клубовете с прекомерно високи наеми, са определeни на териториален принцип три стадиона (Благоевград, Велико Търново и Сливен), където при нормиран наем ще може да играят наказаните отбори. Предвидено е и да бъде намалено наказанието при нерегламентирано използване на пиротехнически изделия. Г-н Попов обясни също, че всяка седмица БФС администрира 750 футболни срещи и че парите от глобите се използват само за развитие на аматьорския детско-юношески футбол, а не за издръжка на администрацията на БФС.  Той предложи лектори на БФС да обясняват правилата на привържениците, за да се получава погрешно интерпретиране решението на реферите и нежелани реакции на стадиона. Беше подчертана и ролята на превенцията от страна на ръководствата на футболните клубове и необходимостта от техни срещи с привържениците. Предвид коментара за налаганите глоби на представителите на клубовете беше подарен Дисциплинарен правилник за сезон 2014/2015 година иНаредба за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2014/2015 година.

От страна на привържениците беше споделено, че при лицензиране на стадионите трябва да се обърне по-голямо внимание на секторите за гости, защото на някои места те не предлагат възможност нормално да се гледа мача. Беше обсъден отново въпроса за стюарди от средите на привържениците, които да охраняват съответната агитка и необходимостта от законови промени в тази насока, както и разрешението за използване на факли по време на мача при спазване на необходимите мерки за безопасност. Г-н Н. Михайлов, началник отдел „Спортно-технически” обясни, че нито делегата нито друго длъжностно или служебно лице има право да разрешава използване на пиротехнически средства на стадиона, защото това противоречи на закона.

Кръглата маса даде възможност за откровен разговор между привърженици и служители на ФК, представители на МВР и на БФС. Идеята на БФС за премахване на наказанието „забрана за игра пред публика” и намаляване глобите при нерегламентирано използване на пиротехнически изделия беше посрещната с одобрение.

Привържениците бяха призовани да подкрепят националния отбор на България по време на квалификациите за ЕВРО 2016.

Отдел “Връзки с обществеността и медии”

bfunion.bg

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker