бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивФутбол

Ботев (Пд) е шампион на големите

Умението да се печелят тежки мачове ще реши битката около върха във втората фаза в “А” група. Показателна става таблицата от двубоите само в топ 7 от първата част на шампионата. Номер 1 във великолепната седмица е “Ботев (Пд)”.

Независимо че хората на Станимир Стоилов изостават с 12 точки от върха в реалното класиране, явно силата им е в дербитата. Челниците “Лудогорец” и “Литекс” имат точка по-малко от “канарчетата” в топ 7. “Черно море” пък се зарази от страстта за битка на своя треньор Георги Иванов и изостава само с 2 пункта от “Ботев” в топ 7. Докато т.нар. грандове “Левски” и ЦСКА тънат назад… “Ботев” беше шампион на големите още след завъртането на първите 6 мача помежду им, но тогава нямаше загуба.

В следващите 6 двубоя в топ 7 “канарчетата” паднаха от “Левски” и “Черно море”, макар и само с по 0:1. А след зимната селекция за 1,5 млн. евро “Ботев” добави мощ и трябва да е още по-страшен за големите. Битката ще е здрава. Няма отбор, спечелил и половината от 12-те си мача досега. А единствено “Локо” (Пд) е загубил над половината – 7. Разликата между първия и последния в подреждането на седемте е само 9 т. Не би трябвало нататък да има много предрешени двубои, ако се съди по резултатите досега. Проста аритметика.

Добавяме точките от срещите в топ 7 досега към общия актив в класирането. И се получава теоретичен вариант на крайното подреждане през месец май. То ще е: 1. “Лудогорец” – 77 точки, 2 . “Литекс” – 76 т., 3 “Ботев” – 66 т., 4. ЦСКА – 64 т., 5. “Черно море” – 61 т., 6. “Левски” – 58, 7. “Локо” (Пд) – 56 т. Това обаче е само теория. Защото формата на отборите се мени. Пример? Нито един от челната петица в официалното класиране не спечели повече от 2 от шестте си мача при второто завъртане в топ 7. “Левски” победи в 4, “Морето” – в 3. Особено странно е при “сините”. Те нямаха победа и имаха едва 2 точки от първите си 6 двубоя в топ 7. От следващите 6 заработиха 12 т. Някой днес да каже, че “Левски” е във форма? Обаче ето – излиза, че сега отборът е в черна серия , която може да се дължи на липса на сработване при 8 нови, закъсняла подготовка у дошли по-късно, на куп контузии или наказания и т.н. ЦСКА днес е в еуфория, окупира третото място. Обаче от вторите си 6 мача в топ 7 отборът записа едва 1 победа при 4 загуби и 1 реми.

Е това ако е за радост… “Сините” са първи по резултати от вторите 6 мача в топ 7 с 12 т. Втори е “Морето” с 10. Няма друг тим с над 9 т. при 18 възможни от второто завъртане. Досега важно беше и да не се губят точки срещу по-слабите от втората половина. “Ботев” и “Черно море” обаче са маркототевци. “Канарчетата” заработиха едва 26 точки от 52 възможни срещу по-малките, а варненският тим – 25. Останалите 5 клуба от топ 7 имат поне по 30 точки срещу по-слабите. А срещу тях напролет няма да се играе… “Ботев” печели средно по 1,67 т. в мачове с топ 7, а по 1,86 – срещу останалите. Тоа е парадокс, особено при наличието на клетници като “Любимец”, “Нефтохимик” и “Пирин” (ГД). На обратния полюс е ЦСКА – 1,08 т. средно срещу силните и 2,71 срещу слабите. За прогнозите винаги има и фактор “втори (или трети) турнир”. В 1/4-финалите за купата “Левски” – “Ботев” и “Литекс” – “Лудогорец” каре от топ 7 ще се изпотрепе. Два отбора ще продължат да леят пот нататък, а поне единият изглежда ще стигне финал.

Шампионът трупа и адска програма с плътно по 2 мача на седмица, защото чака поне още два дуела в Лига Европа. И кой тогава изпъква от топ 7? “Черно море”. Не е ангажиран във втори турнир, играе силно срещу топ 7, а само по актива от второто завъртане там е №2. Щеше да стане още по-интересно, ако бяха приели старата система, при която точките от първата фаза се намаляват наполовина. Поне за “втория етаж” на класирането трябва да отроним сълза, че няма да е така. Защото всичко изглежда ясно. Карето изпадащи изостава на поне 9 точки от спасителната зона. Заелите по-предни места “Берое”, “Славия” и “Локо” (Сф) получават идеален шанс да обиграват юноши например. “Черноморец”, “Любимец”, “Пирин” (ГД) и “Нефтохимик” също могат да обиграват малки, но вече за “Б” група. Въпросът е кой ще ги гледа и ще има ли антирекорди с по 23-има зрители на мач (не се броят 10-те полицаи и 10-те стюарди, но се броят 14-те роднини и гаджета). А в отбори от втората половина има по 5-10 чужденци. Защо ли… Хайде, клубове ще приберат нещо от тв права, за които схемата напомня комунистическа уравниловка.

Трудно ще видим на екран мач от вторите 7, но те пак ще вземат някой лев. Обаче няма да е много. При всички случаи всеки клуб ще е на минус като няма сериозен приход от билети (освен при “Берое”) и от тв права. Остава само да се изкарат парички от черно тото за балансиране на бюджета. Но според БФС такова нещо у нас няма – или поне според липсата на доказателства. При очевидното отсъствие на финансов интерес нищо чудно най-закъсалите да се откажат. Прибират втория транш от тв правата, не си плащат глобите в БФС, данъците и изобщо – задълженията, и – фалит. Впоследствие започват от аматьорския футбол. Подобно решение излежда логично и практично за най-бедните – “Пирин” (ГД), “Нефтохимик” и “Любимец”. Може би и “Черноморец”, който има едри задължения. Това са точно изпадащите (засега). А до 31 март е срокът за изчистване или разсрочване на задълженията по графите за лиценз. Кой ще ти плаща, когато е по-изгодно да фалираш? И няма да е сензация като впрочем и много други небивалици от “Футбол БГ”.

Ростислав Русев, “Труд

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker