бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивДюшФутбол

Белия: Целта на школата на Аякс е да изгражда елитни футболисти, резултатите от мачовете не са от значение

Шефът на детско-юношеската школа на “Ботев” Николай Киров бе на 4-дневна визита в школата на холандския гранд Аякс. Киров сподели впечатленията си от посещението в Амстердам пред официалния сайт на клуба.

Радвам се, че имах възможността да влезна в сърцето на една от най-добрите школи в Европа, а именно школата на Аякс. Това стана факт благодарение на мениджъра Ангел Тодоракис. Успях да се запозная изцяло с организацията на работата на школата. Видях доста неща относно методиката, която практикуват в тази школа. Много важни за мен бяха срещите с главния координатор на клуба, който отговаря и следи работата в школата – Еди ван Шайк. Радвам се, че той имаше желанието да сподели абсолютно всичко относно организацията в школата и в клуба, както и методиката и начина на разпределяне на работата в тренировките и седмичния план.

Базата на Аякс се намира на 700-800 метра от стадион “Амстердам Арена”. Състои се от 12 терена, от които 5 са с изкуствена настилка, а 7 са с естествена трева. 4 от терените са снабдени с анализаторска система, с която се анализират тренировките и официалните мачове. Освен това имат закрит балон, в който има терен със стандартни размери, както и отдел за изследвания, относно биомеханиката на децата. Гледат се различните амплитуди на движение в чисто футболното движение на децата. След анализа, който е с много модерен софтуер, се намесват веднага в развитието на децата, за да могат на 17-18 години да имат атлети, защото съвременният футбол е атлетика и целта им е да изградят готови футболисти на високо европейско и световно ниво. Всичко, което притежава мъжкиятотбор, се използва и от децата – като пособия и анализаторска техника.

Успях да наблюдавам абсолютно всички възрасти, които бяха в Холандия, имайки предвид, че доста от формациите участват в доста международни турнири – 16-годишните участваха на турнир в Англия, с отборите на Челси, Барселона, Байерн (Мюнхен), Манчестър (Сити), а 19-годишните играеха мач със Селтик.  Големите европейски отбори са си направи една елитна група от отбори, които постоянно се срещат, като например формациите на Аякс имат много тясно сътрудничество с Шалке 04 и почти всяка седмица играят контролни срещи.

Целта и задачите на самата школа на Аякс е всяка година да качват по един състезател в мъжкия отбор, като разбира се, ако е повече от един, те са невероятно щастливи. Работят изцяло върху изграждането на състезателя във всяка една област – технически, физически, тактически и психологически. Те си имат начин на работа, в който на 18 или 19 години, когато излиза от школата, състезателят в 4-те направления трябва да е напълно изряден. Аякс е марка, на която те държат и когато излезе някой от тяхната школа, независимо към кой отбор се насочи, той трябва да носи тази марка.

Най-важното при тях е, че когато установят даден проблем, те започват мигновено работа по него. Сменят изцяло структурата на школата, като аз бях запознат с нея, и се надяват новата структура да заработи възможно най-бързо и чакат резултати от нея. Хубавото е, че доста неща могат да бъдат взаимствани и да бъдат приложени в условията, които ние имаме. Те разполагат с много по-голям от деца и специалисти.

Имам доста наблюдения върху работата на школите в България. Основната разлика между школите тук и в Холандия от това, което видях е, че там отборите се концентрират върху изграждането на самите състезатели, а не търсенето на резултати в дадени мачове. Когато се работи правилно и изградиш по правилен начин състезателите си, то това неимоверно води до успехи в самите мачове. Главният координатор ми сподели, че не ги интересуват резултатите, които отборът е постигнал през седмицата, а ги интересува как са се представили отделните звена и състезатели в конкретния мач.

В България е много важно да се пречупим и да започнем да търсим проблемите и да ги разрешаваме по най-бързия начин. Да излезне на преден план самото доизграждане и шлифоване на състезателите. В Холандия когато видят проблем в даден състезател, независимо от какъв характер е, веднага се търси решението му. Разбира се, за това имат доста голям технически потенциал и най-модерните технологии относно биомеханиката и анализите. Не се съобразяват дали този състезател има един, два или три мача в тази седмица, тях ги интересува да изчистят проблема, който има и тогава играчът започва да участва активно в срещите на отбора си.

Имат практика да дават шанс на свои футболисти и кадри от близкото минало, които са световно известни известни, да работят в школата или мъжкия отбор и да са лицето на тима. Основни хора, които отговарят за мъжкия отбор, са Франк де Бур, Денис Бергкамп и Марк Овермарс, в школата работят Рихард Вичге и известният вратар Стенли Мензо, който дори проведе кастинг за вратари на 8-годишна възраст.

Снимка и източник: аcademy.botevplovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker