бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивФутбол

“Бебетата на Ботев” си запазиха място в сърцата на бултрасите за години напред…

48 часа след загубата от Локомотив (Пд) с 2:1 на Лаута, в отбора на Ботев (Пд) е време за равносметки. Време е за тежки анализи затова какво не е наред и какво трябва да бъде оправено. Време е за разговори и размисли затова кой игра и кой се скъта на Лаута – може би и от това ще зависи кой ще остане в клуба и кой ще напусне през лятото.

Но всичко това трябва да се случи само там – в клуба. Ние ще говорим за други неща. По-важни от това да загубиш един мач. По-важни дори и от това да загубиш в Дербито (защото Дербито е повече от мач)…

На първо време, нека кажем, че онзи ден срещу Локомотив (Пд) “канарчетата” излязоха с един от най-младите състави в своята история. Средната възраст на 11-те на Николай Костов бе 24,1г. (за сметка на това противника бе с 4 години по-възрастен – 28,4г.). Спомняте ли си кога за последно Ботев (Пд) игра с толкова млад отбор?

Ако не, чуйте това… на 7 март тази година, при равенството 1:1 срещу Берое, Ботев (Пд) използва отсъствието на Тодор Неделев, Лъчо Балтанов и Мариян Огнянов, за да вмъкне в тимовия лист седем момчета под 20-годишна възраст. Двама от тях – Серкан Юсеин и Наско Милев бяха на терена през целия мач, а в самия край официалeн дебют на 18 години и 4 месеца направи Борис Тютюков. С дебют в групата на представителния отбор се отчете и друг новобранец от набор ’97 – Радослав Апостолов.

Общо 11 бяха играчите в Стара Загора, които нямат навършени 23 години, като седем от тях записаха игрови минути.  Средната възраст на 18-те “канарчета” тогава бе 23 години и 6 месеца, което прави този състав най-младия в новата история на Ботев (Пд).

Това идва да ни покаже, че въпреки мразовитите дни, които са настъпили в родните школи по футбол, все пак има някакъв пламък, който да подгрява фенските страсти. Срещу Локомотив (Пд) младите футболисти на Ботев (Пд) проявиха характер. Излязоха на терена без капка притеснение, вкараха един гол и се прибраха с високо вдигнати глави.

И именно заради това, този мач ще се помни дълго. Не само заради фамозната подкрепа по трибуните, а и заради това, че “бебетата на Ботев (Пд)” станаха мъже само за 90 минути време.

За всички фенове по света е гордост да видят как техните деца, внуци и изобщо приятели, които са откърмени с клубната идея, стъпват на терена и се борят за любимия отбор.

Кой не си спомня поколението на Трифон Пачев, Марин Бакалов, Костадин Костадинов, Петър Зехтински, Атанас Пашев и другите?  По-младите от нас не сме имали щастието да ги гледаме, но чудноватите легенди, които сме чували за техния отбор, са се запечатели в съзнанието ни като марка. Марка затова как трябва да функционира един клуб, какво трябва да бъде отношението към неговите чада.

Преди време говорих с един от треньорите на детско-юношеската школа на Ботев (Пд). Името му не е важно. Важно е какво ми каза той. Малко след фалита на КТБ и приключване на “ерата Цветан Василев” в Ботев (Пд), той ми сподели, че посоката, която отборът е поел, не е добра. Въпреки успехите и доброто представяне в Европа, “наемниците”, които се появяват, не знаят какво е Ботев (Пд). Не могат да усетят този отбор в сърцата си, защото тяхното съзнание е замъглено от пари.

Той също така ми каза, че Ботев (Пд) винаги е следвал линия за развитието на млади играчи. Такива, които ще излязат на терена и ще изровят тревата, ако трябва, за да може и в следващия мач да попаднат в групата.

Знаете ли, именно това прави футболните клубове толкова сплотени семейства. Хората по трибуните искат да припознаят своите идоли в отбора, за който тупти сърцето им. Но как да го направят, когато вместо да скандират Тошко, Тошко, Тошко…(спомняте си този рев от ст.”Христо Ботев”, нали?) или Марин, Марин, Марин…, те трябва да се кланят на чужденци, викайки Ощипко, Ощипко, Ощипко, или Кифуети, Кифуети, Кифуети (как ще скандират името на последния, те си знаят). Как силата на клуба да нараства, когато героите са “други”. Когато идолите не са близки до сърцето на обикновения фен.

Традиционното оправдание е, че младите футболисти са неподготвени. Че нямат качества за мъжкия футбол. Е, как да имат, като не се работи правилно с тях. Когато не им се гласува доверие и не им се вдъхва кураж, че трябва да се борят за своето място всеки ден.

Но въпреки това, някои от децата си проправят път. Чакат своя шанс, чакат да се контузи половината титулярен отбор и излизат на терена, за да запишат поне мач-два за отбора, в който е преминал половината им живот. Да, съгласете се, че юношите няма да помиришат терен, ако онези “наемници” не са контузени или наказани. Или когато отборът няма финанси, за да купува, тогава се прибягва до момчетата от школата.

И ако мога да, г-н Костов, как съвестта изобщо му дава мира да казва за официалния сайт на Ботев (Пд), че отборът през следващия сезон ще бъде изграден изцяло от чужденци. Защо, г-н Костов? Защо?

Ботев (Пд) остана един от последните футболни храмове у нас, където ценности са суровият талант и младостта. Където неопитността ражда герои, а първите докосвания до топката на дебютиращите играчи в елита оформят “полубожествения” им образ пред публика за поколения напред.

И това не са само сладки думи. Това е истината!

Истина е, защото Тодор Неделев, който въпреки извънфутболните си проявление, бе чакан като месия на Коматево тази зима. Защо ли? Защото именно този Тодор Неделев накара преди време половин Европа да припада по футболните му умения и елегантния му ляв крак. Няма значение в какво състояние е сега, той е продукт на Ботев (Пд) и каквото и да стане оттук нататък, това няма да се промени.

Истина е, защото младоци като Серкан Юсеин, който дебютира за първия тим едва на 16 години, Наско Милев, Радослав Терзиев, Лазар Марин, Кристиян Димитров, Георги Купенов и т.н., имат повече участия в националните юношески гарнитури на България, отколкото е бройката на държавите по света, които Жоел Чибамба или Вандер Вийера могат да посочат поименно на картата…

Истина е, защото, въпреки неубедителната си намеса при първия гол на Локомотив (Пд), дебютиралият вратар на Ботев (Пд) Мартин Димитров (20г.) си запази място в сърцата на бултрасите с вдъхновяващите си изяви. В Дербито младият страж спаси поне 4 чисти гола. За какво им е на Ботев (Пд) да плащат дебели пачки на бразилеца Голас, когато си имат бижу под рамката на вратата. Почти сигурно е, че Ботев (Пд) няма да отпадне от “А” група. Защо в следващите 5 мача Димитров да не натрупа нужния опит и през следващия сезон да бъде първи избор?

Какво толкова ни пречи и ние да си имаме един Луиджи Донарума (който през есента дебютира за Милан на 16г.) или Мануел Нойер (който дебютира за Шалке 04 на 20г.). Какво? Нима Димитров има по-малко желание за победа от тези двамата? Нима котежкият му рефлекс е по-лош от този на Виктор Голас? Нима амбицията му да се докаже няма да го направи господар в наказателното поле на Ботев (Пд). Не мисля! “Жълто-черните” имат прекрасен вратар и ако го изпуснат, ще си бъдат виновни само те.

Истината, която ще избоде очите на онези, които вече повече от 25 години прибират сладки преми от стотиците “чуждестранни” трансфери на плажуващи курортисти.

Истина е, защото дори и да не са верни, дори и да не станат реалност, думите на Костов преди Дербито (“Насочили сме се изцяло към селекция от чуждестранни футболисти”) са символ на работата, която се “върши” в родните футболни клубове.

Сигурно много от вас знаят, но все пак да го кажем отново – футбол в България няма. Има само подсладени думи и илюзорни мечти. И именно заради тази гангрена, която се е залепила за “футболната ни левача”, общности като тази на Ботев (Пд) трябва да се пазят. Не! Трябва да се “води война” срещу тези, които искат да я премахнат…

Спомняте ли си момента, в който футболистите на Ботев (Пд) отидоха при феновете след загубата на Лаута? В онзи миг момчетата имаха нужда от подкрепа и феновете им я дадоха. Именно в този момент се усети силата на този клуб…

Да, боли да паднеш в Дербито на града. Но такива загуби остават за поколенията. Онзи ден “Бебета на Ботев (Пд)” си запазиха място в сърцата на феновете, защото играха със сърце и душа. Защото видяха, че публиката “играе” със сърце и душа за тях и го оцениха!

П.П.

Нека само си спомним гола на Ботев (Пд)  в Дербито – красива комбинация между Юношите Серкан и Лазар Марин. Този Серкан, който изнесе на гърба си третото дерби за сезона на Коматево, пусна феноменален пас в стил Андреа Пирло към Марин. Вторият я спря и без да гледа стреля със самочувствието на опитен снайперист към вратата…Останалото е история!

100 лв. бонус от Efbet. Гледай стотици мачове на живо, играй на високи коефициенти и казино, най-бързите методи за разплащане чрез Easypay и всичко това от удобната мобилна версия на EfbetРегистрирай се сега от ТУК

Подобни

3 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker