бетано най-добър сайт за слот игри
АкадемикБаскетбол

Асен Николов: В последно време атмосферата в Академик не е добра

Академик Бултекс загуби с 82:86 от лидера в Македония Блокотехна. След мача треньорът на пловдивчани Асен Николов обяви, че напуска. Шефовете на клуба го върнаха с безрезервно доверие. Специалистът даде интервю пред колегите от Novsport, в което говори за ситуацията в отбора и бъдещето си:

 

– Г-н Николов, подадохте оставка след загубата от Блокотехна в Балканската лига, защо?

– Заради резултатите. Не знам защо в България е възприето, че някой като подаде оставка е нещо ненормално. Това, което исках е да разбера дали имам доверие от страна на ръководството. Аз имам едни разбирания, шефовете сигурно имат други очаквания. С оглед  бюджета на отбора, който е в пъти по-малък от тези на Лукойл, Балкан, Берое и Рилски спортист, моите виждания са едни. Но предвид резултатите от началото на сезона може ръководството да е имало други. От тази гледна точка, очаквах да разбера дали са доволни от работата, която върша или не.
– И доколкото разбрахме вярват във вас и дори да загубите всички мачове до края не сезона, треньорът ще сте вие.
– Да, така ми беше казано. Обсъдихме и очакванията, които са реални. Това не значи, че аз или момчетата не искаме да побеждаваме отбори, където двама играчи взимат колкото целия ни състав, заедно с треньорите.
– Какво ще се промени от тук нататък?
– Има пауза от двайсетина дни, в които нямаме мачове. Има елементи от играта, които трябва да подобряваме. Особено в защита. Но често казано в последните няколко седмици атмосферата в отбора не е добра. Причината са резултатите и това ще е първото, което ще опитаме да оправим.
– Казвате, че атмосферата в отбора не е добра, това значи ли, че има напрежение или дори скандали в съблекалнята?

–  Със сигурност знам, че в съблекалнята няма проблеми! Даже за първа година имаме доста добро разбирателство между играчите. Всички подхождат с уважение един към друг. Напрежението дойде от резултатите. Изнервени сме на тренировка, по време на мачове и трябва да работим, за да отпадне това напрежение.
– Как смятате да се справите?
–  С разговори и настроение в тренировките. Ще говоря другата седмица с играчите.
– Мислите ли за освобождаване на състезатели и привличане на нови?
– По принцип всеки отбор и всеки треньор има нужда от добри играчи. Дори съставът да е фантастичен, винаги може да се добави нещо. Не съм сигурен, че с нашите финанси можем да намерим по-добри играчи. Ако все пак намерим, може и да привлечем, но не и към днешна дата.
– Казахте, че финансово отстъпвате на повечето отбори в първенството, толкова ли са ниски заплатите при вас?
– Предполагам, без да бъда сигурен, че в Лукойл само треньорът взима повече отколкото всичките 16 човека, които сме в Академик – играчите и четирима треньори. Не е тайна, в нашия клуб общата сума на заплатите е 24 000 лева на месец. С тези пари съумяваме вече втора година да изградим отбор, който е конкурентноспособен, на състави с много по-високи бюджети. И от там логично се мисли, че ние също даваме големи пари и затова сме на такова ниво. Но не е така. Всичко идва от старанието на момчетата и труда, който полагат през годината.

– Защо се разделихте с чужденците от миналата година, които бяха наистина много добри?
– Джордън Сеимпъл, който беше при нас за 1300 долара, в момента играе за 4500 долара на месец в Израел. Как дза го задържим? Оскар Белфийлд в момента е в Украйна. Това са състезатели, които съумяваме да ги намерим за малко пари, но в момента, в който направят добър сезон отиват в по-добър отбор и за по-голяма заплата. Ние нямаме финансовите възможности да ги задържим.  И наново търсим играчи за по 1000 долара. Това е реалността.
– Пловдив не е баскетболен град, как смятате да привлечете публиката?
– Пловдив е бил баскетболен град.  И в последните години се опитваме да върнем интереса. Става трудно, бавно, иска се търпение, но с оглед някой резултати в последните две години очакванията на хората в града са високи. Това е нормално, въпросът е дали ние ще можем да отговорим.
– Изглеждате доста спокоен човек в сравнение с други треньори…
– О, аз не съм на това мнение…
– Какво може да ви изкара извън нерви?
– По време на мач се ядосвам, ако това, което сме тренирали, не го правим на игрището. И играта в защита. Всичко друго съм склонен да простя – пропуснати стрелби, грешни решения в атака, сбъркани пасове. Това за мен не  толкова важно, колкото желанието в един играч. Има поговорка, че доброто нападение може да спечели даден мач, но защитата печели шампионатите! Ние ако искаме да се конкурентноспособни на силните отбори трябва да играем добре в защита. Миналия сезон играхме много атрактивен баскетбол, но крайният резултат не беше този, който очаквахме.
– Слушат ли ви играчите?
– Да. Откакто сме в лигата, вече три години, сега са събрани най-добрите момчета. Много интелигентни, с изключителна химия между тях и добро отношение към мен!
– След като всички ви слушат, финансите са наред, какъв е проблемът на Академик според вас?

– Послените ни пет загуби са от двата най-силни отбора в нашето първенство и двата най-силни състави в Балканската лига. Тимове с огромни бюджети и въпреки всичко, в тези мачове ние имахме своите шансове.
– Първенството не изглежда истинско без Левски и ЦСКА. Съгласен ли сте?
– ЦСКА е отбор, който липсва не само на мен, но и на българския баскетбол. Отбор с традиции, който неизбежно ще се върне където му е мястото. Там има добри ръководители, които в момента работят и съм сигурен, че в близките 1-2 години отборът ще е в лигата
– Накрая, коментарът ви за националния отбор?
– Тази година са събрани момчета, които добре се разбират. Много добри треньори и аз лично мисля, че имаме своите шансове срещу силните европейски отбори. Въпросът е дали ще се стигне до разбирателство ще играят ли Везенков и Дий Бост.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker