бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

АКЦЕНТИ от 4-ия кръг: Пловдив – Стара Загора 1:1, Стивън и Умарбаев върнаха спомени от миналото

В подстъпите на Дербито на Пловдив, пристигащо стремглаво след седмица, пловдивските Локомотив и Ботев завършиха с противоположни настроения 4-ия кръг на Първа лига. Първо, в петък “смърфовете’ минаха леко през безопасната Верея с 3:0, а снощи в Стара Загора “канарчетата” не успяха да задържат аванса си от 1:0 и допуснаха обрат до 2:1 в последните 10 минути срещу Берое.

Така двата тима ще влязат в Битката за Пловдив с равен брой точки – 6, но поради по-добрата си голова разлика “жълто-черните” ще останат пред тима от “Лаута”.

Срещата между Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) е в събота, 18 август, от 18:30ч. на стадиона в кв.Коматево, като всичко най-интересно преди, по време на и след нея ще можете да проследите в сайта TribunaPlovdiv.bg.

Ето няколко акцента от двубоите на двата тима, с които те подгряха за голямата битка след седмица:

1) Локомотив (Пд) успя да се възползва от своите шансове срещу Верея

Отборът на Локомотив (Пд) постигна първи домакински успех през кампанията. След като преди две седмици отборът бе сринат до земята от организирания и интензивен футбол на Славия (2:4), сега момчетата на Бруно Акрапович се реваншираха на своите объркани фенове със сладък успех у дома. Победата дойде след митичния вече мач срещу Лудогорец в Разград преди седмица, когато опълчението на “смърфовете” им донесе блажен триумф с 1:0 срещу шампионите. Да, Верея сякаш е от онази категория отбори в българския футбол, които имат ограничен лимит на възможности и потенциал. Всички това, гарнирано с финансовите им проблеми в последните 12 месеца, прави така че старозагорци да са един от главните фаворити, заедно с Ботев (Враца), за изпадане през този сезон.

Локомотив (Пд) започна силно двубоя и притисна своя съперник в неговата половина. След няколко опита за нахлуване в наказателното поле, които така и не сполучиха, “черно-белите” се дръпнаха леко назад, за да си отворят пространства зад отбраната на гостите. Именно така стана в 16-та минута, когато груба грешка в разиграването на Верея, малко след центъра, позволи на “смърфовете” да изградят силна контраатака. Банович видя впусналия се предни позиции Буна, който тръгна зад центъра, получи и изпревари високостоящата защита на старозагорци. Повеждането на Буна сякаш не бе от най-добрите, тъй като той трябваше да гони кълбото повече от десетина метра, преди да го изпрати във вратата. Буна имаше и късмет, че Георги Георгиев излезе късно, за да скъсява ъгъла. Тунизиецът все пак се добра до топката и с класно копване откри.

До края на полувремето домакините опитаха да изскочат зад отбраната още веднъж , когато Велимир Посинкович изпревари Иво Иванов, но защитникът на Верея го повали на земята. Заради тази си интервенция Иванов бе изгонен от игра, а “смърфовете” получиха право да изпълнят пряк свободен удар в непосредствена близост до наказателното поле на “черно-белите”. Но за това след малко…

2) Ботев (Пд) помисли тактически, но се огъна

Ботев (Пд) не успя да задържи победното темпо, след успехите над Септември (Сф) (2:0) и Етър (ВТ) (2:0), и сега сдаде трите точки на един от основните си конкуренти за по-добра позиция в “Топ 6” Берое. “Канарчетата” бяха приели изцяло играта в своята половина, като опитите им за бързо преливане от защита в атака така и не се получиха през първата част и през повечето време от втората.

Както каза Лъчезар Балтанов след мача обаче Ботев (Пд) бе неутрализирал добре силните страни на Берое. А най-силната “страна” на Берое се казва Мартин Камбуров. Човекът, роден да бележи (вече 204 гола в българския футбол), сякаш нямаше ден и бе добре прихванат от младия Кристиян Димитров и Костадин Ничев – двойка, която става все по-уверена по между си с всеки изминал мач. Отбраната на Ботев (Пд) се оказа труднопреодолима, тъй като опорният халф Терзиев и сърцатият Балтанов стояха близо до защитния вал. Густаво и Неделев също се прибираха, за да уплътняват празните пространства зад себе си, а Стивън бе първата линия на пресата.

Разбира се, за някаква интензивна преса няма как да става дума. По-скоро опит за разрушаване на атаките на Берое, веднага щом те се пренесат в полето на пловдивчани. Общата солидарност в лагера на “жълто-черните” накара Камбуров непрекъснато да се движи и да търси по-добра позиция – от единия фланг на другия, така че да може да получи топката и да влезе навътре в наказателното поле. Тези му опити обаче не се увенчаха с кой знае какъв успех. Ботев (Пд) изглеждаше стабилен отзад и успя до голяма степен да задържи натиска на съперника, без да му дава възможности за създаване на 100-процентови голови положения.

3) Умарбаев върна спомените за “дългите дузпи” на Бащата

Ако се върнем на “Лаута”, ще трябва да споменем прекрасния гол на таджика Первиз Умарбаев от пряк свободен удар. Много от по-опитните фенове на Локомотив (Пд) сигурно се сетиха за фауловете, с които Христо Колев-Бащата ги е вдигал на крака през 80-те години на миналия век – т.нар. “дълги дузпи”. Бащата е бил майстор на подобен тип изпълнения, като е успявал да насочи топката много прецизно над изградената стена. Това му е донесло наистина значимо място в историята и фолклора на Локомотив (Пд).

За изпълнението на Умарбаев? Топката бе поставена почти на дъгата пред наказателното поле. Изшлифованият ляв крак на таджика копне съвършено топката над стената и просто накара Георгиев да я огледа встрани от себе си, преди да се оплете в мрежата. Страхотен гол, който носи наслада. Ето такива изпълнения липсват в българския футбол, за да бъде той с една идея малко по-привлекателен. Да, някои ще кажат, че топката бе много близо до вратата на съперника. Запитайте се обаче колко често виждаме голове от фаул по нашите терени? Сега ударът, параболата и финеса на изпълнението си заслужават аплаузи. Това покачи резултата за “смърфовете” до 2:0 и до голяма степен реши нещата в тяхна полза, преди в края на срещата дузпа срещу Анте Аралица да бъде реализирана от Симеон Райков за крайното 3:0 – ново красиво изпълнения в стил “Паненка”.

4) Стивън плонжира като от черно-белите ленти

Ботев (Пд) все пак дочака своя миг в срещата с Берое и успя да отбележи. Неделев разсече с огромния си съзидателен талант защитната на Берое с пас между левия бек и централния бранител. Там Филипов сякаш очакваше подаването и се бе шмугнал зад гърба на крайния защитник. Той получи сам вдясно от полето на домакините, като имаше цялото време на света, за да погледне напред и да пусне във вратарското поле. Подаването бе брилиянтно, а а завършекът изумително смъртоносен. Кой друг, ако не “Великият консуматор” Стивън Петков?! Пак там където трябва. Този път бе изпуснат от двуметровия Ерол Алкан и с летящ плонж заби кълбото във вратата на Перниш.

Голът напомня за онези позабравени времена в английския футбол, когато на пиедестал са били пробивите по крилата и острите топки във вратарското поле. Подобни атрактивен плонжове са били често срещано явление, което е превръщало във всеобщи любимци нападателите, които са могли да ги правят – нещо като наелектризиращите комбинации между Стенли Матюс и Стан Мортенсен за Блекпул в началото на 50-те години на миналия век.

5) Контра на Локомотив (Пд), която сега бе оръжие

Локомотив (Пд) сега бе отборът, който успя да превърне в оръжие своите контраатаки. Преди две седмици срещу Славия момчетата на Акрапович бяха покосени на цели 3 пъти след контраигра. Сега нещата бяха в полза на “черно-белите”, които се възползваха от скоростта на Буна и реализираха. Може би, на този футболист му трябва точно това. Някои да го извежда от дълбочина, за да може да разгърне потенциала си. Той изглежда страшно бързо футболист с умел завършек пред гола. Трудно обаче се правя в гъсти и добре подредени отбрани, което е проблем и минус за креативността на отбора в предни позиции.

Верея така или иначе не предложи нищо в предни позиции. Гостите така и нямаха точен удар в очертанията на вратата на “черно-белите”, а и липсваше някакъв видим опит за нещо конструктивно. Просто нивото на този отбор трудно може да се противопостави на повечето тимове в Първа лига.

6) Скамейката на Ботев (Пд) все още се развива

Милко Георгиев, Кристиян Добрев, Радослав Апостолов, Станислав Шопов, Серкан Юсеин – скамейка като от най-лоялните догми на футболната игра. Да гледаш изцяло юношеската пейка на “канарчетата” срещу Берое, във времената на непрекъснатите разпродажби и покупки на всякакви играчи, си е огромно удоволствие. Ботев (Пд) има свои продукти в първия отбор, което трябва да е повод за гордост. На скамейката бяха петима, на терена бяха трима – Неделев, Димитров, Терзиев. Това обаче е нож с две остриета.

По-ниския бюджет за трансфери през тази година, в опит да се заделят пари за евентуалното довършване на стадиона, оказва влияние. Ботев (Пд) просто няма конкурентноспособна скамейка, а само голобради юноши, които чакат своите шансове. Но те все още израстват и на повечето от тях им е трудно да се нагърбват с отговорността да носят големите победи за тима. В момента просто няма никаква конкуренция в състава. На скамейката са момчетата от школата, а на терена е това, което беше преди година (с изключение на Ничев и Шопов, които така или иначе запълниха някои празнини в отбора).

С тези играчи на пейката обаче “канарчетата” няма как да обръща ходовете на мачовете, а ще трябва да се надява 11-те на терена да вършат добре своята работа. Но и техният енергиен запас ще свършва в хода на сезона, контузиите ще дойдат. Николай Киров в момента няма възможността да гони повече от място в “Топ 6” и прилично представяне за Купата. Отборният дух и концентрация във важните моменти ще бъдат основа за представянето на тима в следващите срещи.

7) Идва големият мач!

Идва големият мач за Пловдив и един от най-стойностните и напрегнати в българския футбол. 38 победи и за двата отбора, 30 равенства. Абсолютен паритет в исторически план, която няма съмнение – ще бъде разбит на стадиона в кв.Коматево. Точките на двата тима в класирането също са еднакви. Никой не може да предвиди какво ще се случи в Дербито, въпреки че Боев (Пд) проявиха постоянство в последните години, като запазиха треньорите и ядрото на вече сформирания отбор. Локомотив (Пд) се клатушка между вълните на непрекъснатите промени от спортно-техническо естество, както от яростното противопоставяне на феновете спрямо ръководството на клуба.

Чакат ни едни наистина напечени 90 минути в 107-та Битка за Пловдив. Насладете им се!

TribunaPlovdiv.bg

СНИМКИ: Стивън пак възпламени бултрасите, но Ботев (Пд) бе покосен за 2 минути…

СНИМКИ: Стивън пак възпламени бултрасите, но Ботев (Пд) бе покосен за 2 минути…

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker