бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Хмм, Дерби на Пловдив, а в Бургас…да, ама пък Дерби на Пловдив!

Знаете ли, българският футбол за пореден път доказа, че е уникален. За него няма граници. Той просто е едно несъвършенно социално явление, което често ни дразни или пък ни вдъхва съмнение, но в повечето случаи ни забавлява и с още по-голяма сила ни кара да се чувстваме част от футболните общности, които сме си избрали да следваме.

Когато бе изтеглен жребият за първите кръгове от новия шампионат на Първа професионална лига огромна изненада за всички бе, че Дербито на Пловдив, което се падна да е в първия кръг, ще бъде изиграно в Бургас.

Въпреки ремонта на стадиона в пловдивския квратал Коматево до последно всички “жълто-черни” фенове се надяваха той да отговаря на нужните критерии и да приеме първия мач от шампионата.

Но ето обаче, че съдбата си направи шега не само с отбора домакин Ботев (Пд), но с неговия противник – Локомотив (Пд), пращайки двата отбора на бургаския стадион “Лазур” (на точно 266км от своя дом)…

derbi

Днес, събота (30.07), точно в 19:00ч. на ст.”Лазур” в Бургас Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) излязат един срещу друг в 103-ата битка по между си, която отново трябва да определи кой ще е новият господар на Пловдив.

Поради новия формат на шампионата, и двата отбора имат сериозни амбиции след края на сезона да се намират някъде измежду първите 6 тима в класирането. До колко техните аспирации ще бъдат покрити с действия, ще разберем много скоро?

А може би още днес, когато техните качества ще бъдат тествани срещу най-големия съперник!

Преди началото на двубоя старши треньорът на домакините от Ботев (Пд) Николай Костов ще може да разчита на всичко най-добро, освен на контузения халф Лъчезар Балтанов.

През лятото той изпълни желанието си да подмени изцяло отбора по свое усмутрение, купувайки 10 и разделяйки се с 8 футболисти. Така неговите свежи идея ще бъдат пуснати в действие във възможно най-напечената битка.

“Канарчетата” заминаха за Бургас с група от 20 футболисти. От сметките за Дербито отпаднаха контузените Лъчезар Балтанов и Рафаел де Соуза, както и юношите Радослав Апостолов, Георги Купенов и Исмет Рамадан, които предстои да бъдат преотстъпени в отбора на ФК Левски „Карлово“.

komatevo fenove botev

Най-полезният играч на Ботев (Пд) от миналия сезон Лъчо Балтанов получи неприятна контузия по време на лятната подготовка и за съжаление на “жълто-черните” фенове няма да може да помага на своя отбор поне в близките 6 месеца. Така човекът, донесъл последния успех на Ботев (Пд) в Дербито (на 27.02.2016г.), няма да може да играе в утрешния сблъсък срещу вечния враг.

Това горе-долу изяснява формацията, с която Костов ще опита да грабне трите точки в първия кръг на новия шампионат.

На вратата за “канрчетата” ще застане новопривлечения страж Георги Георгиев. Пред него ще бъдат разположени защитниците Кристиан Димитров, Радослав Терзиев, Цветомир Панов и Крум Стоянов, като последният ще има тежката задача да помага и в предни позиции на своите съотборници.

В халфовата линия ще действат Серкан Юсеин, Стенио дос Сантос и Фелипе Бризола, докато тройката в нападение ще бъде съставена от Жоао Пауло, Иван Стоянов и Тодор Неделев.

botev otbor derbi

По интересното обаче е как ще бъдат подредени тези футболисти на терена. Екипът на TribunaPlovdiv.bg предполага, че Николай Костов ще започне със схема 4-2-3-1, но по всяка вероятност тя ще премине в 3-5-1 с ясно изразено флангово нападение, особено в минутите, когато Ботев (Пд) владее положението на терена.

Разбира се, има верояност схемата да се измести до 5-3-1, но това твърде много би отнело от блясъка на самия мач, тъй като единият отбор ще атакува, а другият ще остане в собствената си половина и ще чака на контраатака – нещо, което никой не би си пожелал!

При Локомотив (Пд) голяма въпросителна се оформи в часовете преди тимът да замине за Бургас, след като Илиан Илиев реши да изключи групата за мача мароканския страж Ясин Ел Харуби. През целия ден снощи така и не се намери адекватно обяснение на факта, че титулярният вратар на Локомотив (Пд) от миналия сезон не пътува с отбора.

Неговото място по всяка вероятност ще бъде заето от най-именитото попълнение в селекцията на “смърфовете” през това лято Илко Пиргов. Защитата ще бъде съставена от двама “нови” и двата “стари” играчи – Иван Горанов и Димитър Везалов, които бях привлечени през това лято, както и опитните Пламен Крумов и Кирил Котев.

Като опорни полузащитници ще действат познатото дуо от миналия сезон Ванчо Траянов – Мартин Райнов. Проблеми за бековете на Ботев (Пд) ще трябва да създават Дани Кики и Веселин Марчев, чиито изяви в края на миналата кампания се понравиха на голяма част от феновете. Напред почти сигурно ще е звездата на тима Мартин Камбуров.

loko agitka derbi

Голямата въпросителна при “смърфовете” е кой да действа зад гърба на опитния таран, а възможностите са безкрайни. Новото попълнение Симеон Райков би се чуствал отлично по едно от двете крила. Загадка е как той би се справил в ролята на типичния плеймейкър, ако Илиан Илиев реши да направи този неочавкан ход.

Дани Кики би се вписал добре в ролята на типичният “номер десет”, оставяйки шанс на Райков да заеме своето обичайно място на фланга. При преценка на треньора Димо Бакалов също може да започне като титуляр, на едно от двете крила, но това пък би оставило извън сметките един от тримата гореспоменати, което в момента не изглежда като най-правилния ход.

Според екипа на TribunaPlovdiv.bg Локомотив (Пд) ще избере схема 4-2-3-1, като е възможно в някои периоди от срещата тя да се промени до 4-4-2 или 3-5-1 в зависмост от нейния развой.

В този двубой е много подмамаващо да се излезе с формация с трима халфове и трима нападатели, тъй като ранният етап на първенството и залога на Дербито – всичко или нищо – някак предразполагат към експерименти и атакуващ футбол за радост на хилядите, които ще пропътуват дългото разстояние от Пловдив до Бургас…

botev-loko-Copy-608x400

А, да като казахме Бургас, нека се върнем към онзи детайл от двубоя, който ще го направи уникален.

Критиките затова, че Дербито на Пловдив ще е в Бургас, бяха страшно много. Причините за смяната на града също не са малко. Но нека се замислим – няма ли това да направи този двубой двойно по-вълнуващ?

Всъщност незаменимият блясък на пловдивското Дерби няма да избледнее дори и ако двата отбора играят в Аляска. Феновете биха ги последвали дори и там.

Именно заради това нещо конкретно този мач на “Лазур” ще бъде толкова велик – защото ще даде шанс на всеки привърженик да тества още веднъж своята вярност към клуба, на който е отдал сърцето си. Ще му предостави още една незаменима възможност да последва своите любимци “дори и до края на света”, както често се чува от песните на двете вдъхновяващи агитки…

Дами и господа, предстои 103-ят сблъсък от безкрайната футболна епопея на Великото Пловдивско Дерби…

TribunaPlovdiv.bg

Двубоят между Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) е в събота, 30.07, от 19:00 на ст.”Лазур” в Бургас, като него ще можете да следите НА ЖИВО в сайта TribunaPlovdiv.bg!

Следете всичко около Дербито на Пловдив със специаланта ни категория “Дербито на България”!

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker