ЛегендиЛокомотив ПловдивФутбол

Тузарски кожух коства отпадането на Локомотив (Пд) от Ювентус за Купата на Панаирните градове

Кожух коства отпадането на Локомотив Пловдив от Ювентус през 1965-та за Купата на Панаирните градове (по настоящем Лига Европа)…

Локомотив (Пд) участват в турнира след като Пловдив е записан като панаирен град. Последователно “смърфовете” отстраняват Стягул Рошу (Румъния), Дожа Уйпещ (Унгария), Войводина (Югославия) и Петролул (Румъния) преди да срещнат Ювентус в 3-тия кръг.

Победителят от този мач отива директно на полуфинал.

Първата среща се играе на 17 февруари на стадион “Комунале” в Торино. Локомотив успява да измъкне равенство 1:1 и оставя развръзката за реванша, който се играе на 10 март на градския стадион “9 септември” в Пловдив. В този мач за пръв път Локомотив играе с “черно-бели” екипи.

Стадионът е претъпкан. Официално има 40 000 души, но по стълбища, входове, тунели има зрители, които не са успели да се доберат до трибуните с редовен билет.

Локомотив повежда още в 4-та минута, а в средата на полувремето пада втори гол във вратата на италианците. Тук обаче се намесват румънския арбитър Думитреску, комуто е обещан кожен кожух от фабриката “Пулпудева”. Съдията така и не получава кожуха, тъй като по време на социализма всяко решение се съгласува с партията, а някои въпроси така и остават неразгледани.

Запознати историци, добре познаващи историята на Локомотив заявиха пред TribunaPlovdiv.bg: “Това за кожуха е истина, но всъщност той му е обещан не за този мач, а за мача от предния кръг с Войводина, който той също свири. Така той всъщност си отмъщава, защото кожуха не му е даден!”

Румънецът отменя гола заради измислен фаул срещу вратаря и си навлича гнева на всички на трибуните. И въпреки че Локомотив е по-силният отбор, Юве все пак успява да изравни в края на полувремето. До края на мача нови голове не падат.

Трябва да се играе трети двубой. “Старата госпожа” настоява мачът да се играе в Торино, а шефовете на пловдивчани се съгласяват – втори шанс да посетят красивия италиански град (по време на социализма пътуването в страните отвъд Желязната завеса е било силно ограничено).

На 14 април се играе този решителен мач. “Смърфовете” повеждат още в 17-тата минута, но звездата на “Бианконерите” Омар Сивори изравнява много бързо. Мачът влиза в продължения, защото в редовното време отново завършва при резултат 1:1.

Сивори вкарва втори гол в 101-вата минута. Страничния съдия е вдигнал флага си, сигнализирайки за засада, но главния съдия не уважава решението на своя колега и зачита попадението, а до края нови голове няма.

След този мач медиите на Апенините разкъсват от критики играчите на Юве и засипват с хвалби “Железничарите”.

Туто Спорт: Ювентус се огъна пред българския Локомотив.

Ла Стампа: Бяло-черните се изгубиха сред сърцатите българи.

Гадзета Дело Спорт: За Купата на Панаирните градове Ювентус угасна срещу българите от Пловдив.

А по-възрастните пловдивски граждани си спомнят:

“Локо Пловдив надигра Ювентус!”.

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker