Ботев ПловдивЛегендиСпартакСтатистикаФутбол

От “прашасалото” минало: Спартак (Пд) и ЦСКА са българските отбори, които побеждават Партизани в Европа!

И на най-незаинтересованите футболни привърженици у нас им стана ясно кой е съперникът на Ботев (Пд) в първия предварителен кръг на Лига Европа. Това е 15-кратният шампион на Албания Партизани (Тирана).

Сблъсък между двата тима ще се реши в два мача – на 29-ти юни в Тирана и на 6-ти юли в Бургас. Това обаче няма да бъде първият път, в който албанците се изправят срещу български отбор в Европа. Дори няма да бъде първият, когато Партизани ще играят срещу пловдивски съперник…

За изненада или не, Партизани са имали цели два нещастни досега до родния ни футбол. Първо, през 1963г., когато губят от не кой да е, а от тогавашния шампион на България Спартак (Пд) в първия предварителен кръг на Купата на европейските шампиони (КЕШ) и с общ резултат 3:2 са отстранени от надпреварата. Първата среща се играе на 11 септември 1963 година на стадион „Кемал Стафа“ в Тирана пред близо 15 300 зрители. Домакините успяват да победят с 1:0 с попадение на Колеч Кража в 65-та минута.

„Гладиаторите“ обаче не допускат изненада в Пловдив. Пред близо 25 400 зрители на стадион „9 септември“ (сега ст.”Пловдив”), на 2 октомври 1963г., Спартак побеждава с 3:1 и с общ резултат 3:2 продължава в следващия кръг. Цоньо Стойнов открива в 9-та минута, а Христо Дишков в 37-та прави 2:0. Албанците изравняват общия резултат с гол на Панайот Панов в 40-та, но звездата на Спартак Тодор Диев в 67-та минута предрешава крайния изход на срещата за крайното 3:1. Гостите завършват двубоя с 10 души, след като в 89-та минута е изгонен Рефик Ресмай.

8 години по-късно, през 1971г., Партизани се изправят срещу ЦСКА в турнира за Купата на носителите на Купи (КНК) и отново губят с общ резултат 0:4 – 1:0 в Тирана и 3:0 в София за “армейците”.

Ето какво мисли Николай Киров за жребия в Лига Европа

Ето какво мисли Николай Киров за жребия в Лига Европа

Ето какво мисли Николай Киров за жребия в Лига Европа

Ето какво мисли Николай Киров за жребия в Лига Европа

Ето какво мисли Николай Киров за жребия в Лига Европа

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker