Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Локо – пред скок или разпад

Локомотив е пред хамлетовска дилема в следващите 3 месеца. За пореден път през последното десетилетие черно-белите са изправени пред неизвестност относно близкото си бъдеще и единственото, на което със сигурност могат да разчитат, е подкрепата на феновете си. И на Фортуна, която обаче в последната година не се е вясвала на Лаута.

Въпреки усилията на ръководството нов собственик не бе намерен. От спонсори влизат съвсем малка част бюджета, а обещанията на политиците си останаха обещания на политици преди избори. Както е известно, най-много се лъже след лов и преди избори. Единствената реална помощ железничарите получиха от общинската субсидия, но тя ще е достатъчна само за една месечна заплата. Което пак е нещо голямо, защото решава проблемите в клуба поне до края на март.

Напук на проблемите в клуба, представителният отбор на Локо играе страхотен футбол. Този тим на черно-белите играе футбол, напомнящ за шампионския отбор на Едуард Ераносян преди 11 години. Разликите, разбира се, са много. Ераносян разполагаше с изградени футболисти, минали през националните гарнитури, които просто успя да обедини в една побеждаваща машина. Освен това проблеми с финансирането нямаше.

Сега Христо Колев направи чудо, като от играчи с далеч по-скромен потенциал успя да изгради отбор, който играе нападателен и много привлекателен футбол. Тимът на Бащата никога не се затваря и използва всяка възможност за атака. Най-важното, което успя да направи гениалният халф от 80-те, е, че съхрани отбора въпреки забавените заплати и възможността на всеки един от играчите да си тръгне когато поиска. С неподлежащата си на описание харизма Бащата овладя всички подводни камъни и накара момчетата да му повярват. Само той си знае как всеки ден от подготовката е мотивирал възпитаниците си да излязат на тренировка при неяснотата кога ще си получат забавените заплати. Как ги е карал да се раздават на заниманията и да изпълняват изискванията му. Единствено Ангел Грънчов си тръгна по най-позорен начин, като дори не си взе довиждане с отбора. Останалите застанаха зад Бащата.

Самата подготовка мина отлично с оглед на ограничените възможности. Привлечен бе опитният кондиционен специалист Васил Николов, който направи така, че за месец нямаше нито един контузен, а почти всички играчи вдигнаха нивото си.

Тренировките бяха на разкаляните терени на Лаута, а контролата срещу Созопол бе на селското игрище в Черноземен. След нея Христо Колев се зарече никога да не позволява воден от него отбор да пада до такова ниво.

Контролите също не дадоха ясна представа за нивото на тима. Само при победата над Литекс се видя, че Локо разполага с голям потенциал. Останалите мачове бяха срещу значително по-слаби съперници, които не могат да дадат представа за нивото на отбора. Това остана да се види по време на сезона. Още първият мач срещу Локо (Сф) показа, че черно-белите разполагат със състав, който спокойно можеше да се класира в първата шестица, ако сезонът започваше сега. Никой обаче не знае дали и Бащата би успял да се справи със ситуацията, ако тя се влоши.

Колкото и абсурдно да изглежда, Локомотив все още не е решил напълно оставането си в елита въпреки надеждната преднина пред Марек и Хасково. Емил Велев дори си позволи провокация, като каза, че Локо няма да завърши първенството. Според кулоарни информации Кокала разполага с доста солиден бюджет, който може да използва, за да накара останалите тимове от втората шестица да играят за него и срещу черно-белите. Ако Ботев остане под чертата, със сигурност няма да помогне на градския съперник, което прави задачата на Бащата и компания още по-трудна. Хубавото в ситуацията е, че Локо има солиден точков актив и че нещата зависят преди всичко от отбора.

Напук на недоимъка Христо Колев успя да направи доста добра селекция. Удоволствие бе да се гледа в контролите възроденият Спас Делев. Доста силна заявка за титулярно място даде привлеченият през зимната пауза Мехди Бурабиа. Йоан Ласиман още през есента, когато нямаше картотека, показа, че може да се разчита на него, и се отблагодари за доверието с победен гол срещу Локо (Сф). Впечатляващо завръщане на Лаута направи Игнат Дишлиев. На централния защитник му трябва още малко увереност, за да вземе диригентската палка в отбраната. Приличен официален дебют направи и Александър Горанов. Той обаче ще трябва да положи доста усилия в борбата за титулярно място, след като изтече наказанието на Александър Горанов.

Все още към условията в професионалния футбол се адаптира завърналият се юноша на клуба Шабан Османов. Асеновградчанинът за месец вдигна кондиционните си показатели и ако работи добре, със сигурност ще получи шанс да покаже безспорните си технически качества.

Сега пред черно-белите стои най-важната задача. Те трябва да превъзмогнат трудностите и да покажат наученото от Бащата и екипа му през подготовката. Дори при една победа в трите кръга от първия дял на първенството, те на практика ще са си осигурили оставането в елита. Това ще даде значително повече спокойствие за работа на Христо Колев и той ще може през пролетта да наложи младежкия национал Айкут Янъков, да даде шанс на собствените кадри Османов и Христо Стамов. А също и да погледне към младежката формация, която с победата над Литекс показа, че е с нов облик и в нея има момчета, заслужаващи повече внимание.

“Марица”

reklamaposledenХаресай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker