Ботев ПловдивФутбол

Кой е Омар Косоко?

След десетдневен пробен период в отбора на Ботев (Пд), френският футболист Омар Косоко бе одобрен от спортно-техническия щаб на “канарчетата” и снощи подписа контракт с клуба до края на 2017 г.

28-годишният французин е известен на българската футболната общественост с изявите си в грандовете ЦСКА и Литекс.

Но кой всъщност е Омар Косоко?

Той е роден на 10 март 1988г. в парижкото предградие Мантен ле Джолие. Родителите му са преселници от Бенин. Футболният път на Косоко започва именно в местния отбор ФК Мантен.

През 2008г. подписва първия професионален договор в своята кариера – с тима на Амиен, където играе три сезона (2008-2011г.) и реализира 12 попадения в 58 срещи. Добрите му игри не са подминати от големите имена в страната.

През лятото на 2011г. Омар парафира едногодишен договор за половин милион евро с тима на Оксер. Там изиграва 19 срещи, в които няма шанса да се разпише. След това влиза 9 пъти в игра за тима на Сервет, но също не реализира гол.

Следват годините в България, като през сезон 2013-2014г. играе за тима на ЦСКА, а през есента на следващия сезон защитава цветовете на Литекс (8 мача 2 гола).

При “армейците” Косоко оставя най-трайна следа, след като за 26 срещи се разписва 5 пъти. С атрактивната си визия и перманентната усмивка Омар Косоко се превръща в любимец на “червената” агитка.

Тази теза се потвръждава и от факта, че Косоко влиза в спор с играч на омразния враг за цесекарите Левски в един от сблъсъците по между им.

Тогава Владимир Гаджев от тима на Левски ругае Косоко на етническа основа. Французинът не му остава длъжен, като и двамата са изгонени от игра. Следват наказания от по три мача и парична санкция от 1000лв. и за двамата.

След краткия си престой в Литекс, кариерата на Косоко търпи застой. След кратко лутане, в началото на 2016г., той се завръща в родния тим Мантен, където за 7 мача бележи 2 гола. Именно с изявите си в този отбор е забелязан от скаутите на Ботев (Пд), които в средата на септември канят Косоко на проби.

На национално ниво Косоко играе за две различни държави по време на два различни периода от своя живот.

Първо, е част от тима на Франция за юноши до 17г., където в 9 двубоя бележи 3 гола. С течение на времето обаче яростната конкуренция във френския футбол отдалечава Косоко от мечтата за дебют с представителния отбор на “петлите” и той решава да се състезава под флага на Бенин (7 мача 1 гол).

Омар Косоко може да играе като централен нападател и крило. Леко анемичната му игра и плавните му движения по терена понякога създават впечатлението, че той не се раздва много. Това обаче често заблуждава зрителя. Косоко обича да се движи без топка, а когато тя е в него, не я задържа дълго в себе си.

Огромният му ръст му дава изключително предимство в борбата за първа топка, както и при центрирания от статични положения.

Репортер на TribunaPlovdiv.bg забеляза, по време на някои от тренировките на Ботев (Пд) от пробния период на Косоко, че той има много силен шут от далечна дистанция. Умее да бие еднакво добре и с двата крака, въпреки че по-силният му е левият.

От Ботев (Пд) все още чакат жълтата карта на Косоко, като след това той ще бъде на разположение за наставника на тима Николай Киров.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker