Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Ияд Хамуд – от Залата на славата до Залата на забравата!

Какво става с Ияд Хамуд? Въпрос, който се питат не един или двама Под тепетата, а и не само.

Къде е онзи 15-годишен вундеркинд, който направи мечтан дебют в елитния ни футбол? Онова момче, което даде вълшебен пас към Мартин Камбуров за един от головете в последното издание на Дербито на Пловдив. Пас като по конец и “Лаута” избухна като вулкан от удоволствие. Пас, който остава в “черно-белия” фолклор за вечни времена.

Мнозина предвещаваха бляскаво бъдеще на Хамуд с “черно-бялото” райе още след първите два мача на младежа. Нещо много странно обаче обърка тези сметки и запрати Ияд в “Залата на забравата”. Къде е той сега? Защо изобщо не го виждаме, нито в групата на отбора, нито пък в мачовете на юношеските гарнитури? Как може един от най-изявените български таланти вече не попада в заглавията на медиите?

Истината има много страни, но ние ще ви предложим нашата версия. Екипът на TribunaPlovdiv.bg работи усилено по темата в последните няколко седмици и опита да разшифрова казуса с Ияд Хамуд.

Нека първо върнем закратко лентата назад. Датата е 20 ноември 2016г. Локомотив (Пд) приема Ботев (Пд) в поредния епизод на Дербито на Пловдив. Предишният ден е специален за 15-годишния Ияд Хамуд, който е разбрал, че ще направи дебют в мъжкия футбол срещу големия местен враг.

Новоназначеният старши треньор на тима Едуард Ераносян рискува всичко и пуска още от първата минута суперталанта в игра в най-напечения мач, в най-напечения възможен момент. Ияд сякаш е надраснал годините си и играе с огромна лекота. Докосва топката като завършен футболист, а еманацията на цялата лична еуфория за младежа е филигранният му пас към Камбуров…

Ияд е влязал на терена като невръстен хлапак и излязал като римски центурион, под възгласите на публиката. А е само на 15 години. Бъдещето наистина трябва да е светло.

Още след този мач, предложенията от какви ли не отбори започват да валят като снежинки в разбушувала се снежна буря. Топотборите на България – Лудогорец и Левски, школата на Румен Чандъров ДИТ, английският Шефилд и кой ли още не…Всеки иска да прибере диаманта в своята съблекалня. Най-настоятелни са от английския Шефилд Уендзи, които ежеседмично се интересуват от футболиста. Свързват се с неговия мениджър Антони Раво и питат как може да се осъществи преминаването на Ияд за постоянно в Англия.

Нека само вметнем една скоба, че през лятото на 2016-та момчето кара едноседмичен пробен период на Острова с екипа на “кукумявките”, където се представя впечатляващо, вкарва 4 гола на местен младежки турнир и си печели място в тренировъчния процес на момчетата до 18 години. А все още е на 15г…

Безспортният му талант не остава незабелязан и разбиращите от футбол хора в Шефилд изпращат със замислени погледи Хамуд обратно към България. След няколко успешни мача за юношите до 17 години на Локомотив (Пд) през есента на новия сезон, новият наставник на “смърфовете” Едуард Ераносян също не остава индиферентен към Ияд и го вика за Дербито с Ботев (Пд).

Приказката от тази среща вече е разказвана, така че нека преминем нататък. Следва мач с Левски, в който Ияд допринася с огромния си хъс и футболни умения за победата с 2:1. До края на полусезона той получава още няколко шанса да влезе в групата на Локомотив (Пд). През това време съгледвачите от Шефилд Уендзи непрекъснато питат за Хамуд. Видимо към него има интерес и той вече е раздвоен какво да прави с бъдещето си. За съжаление обаче, както ще видим след малко, нищо не зависи от него.

През януари Ияд Хамуд се подготвя с мъжкия тим на Локомотив (Пд) на подготвителния зимен лагер в Турция. Според мнозина дори е изненадващо, че той е викнат на подготвителния лагер – защо ли? Ще разберете след малко. Там също се представя отлично, след като вкарва гол в един от двубоите, и продължава да надгражда своите безспорни умения. Началото на втория полусезон на Първа лига обаче никак не вдъхва надежда за младежа. Нещо необяснимо сякаш стопира развитието му и той не попада в групата на отбора в нито един момент. И така досега.

Още по-интересното е, че Ияд дори не взима участие в мачовете на своята юношеска гарнитура – U17, в последния месец.

TribunaPlovdiv.bg научи, че в момента Ияд Хамуд е в своята родина Ливан. Според нашата информация, бившият вече старши треньор Едурад Ераносян е позволил на Хамуд да отиде в близкоизточната страна малко преди двубоя с Левски преди 15 дни, когато Локомотив (Пд) се срути зверски и загуби с 0:5 на “Герена”. Тук изниква въпросът, дали именно Хамуд не бе човекът, който можеше да внесе свежест в анемичната халфова линия на отбора през пролетния дял.

Също така свърхспорна остава и невъзможността на Хамуд да попадне в групата на мъжкия отбор от началото на пролетния дял на шампионата. В групата на Локомотив до момента видяхме да попадат какви ли не играчи, които сме сигурни, че са в пъти по-непродуктивни от младия талант. А и дори да не е така, нали на “Лаута” постоянно говорят за подмладяване. Не е ли това начинът да започне то?

Ето го и разковничето. Ияд Хамуд направи блестящ дебют, но вече не играе в Локомотив (Пд). Нито при юношите, нито в първия отбор. Не се е мяркал на тренировки от доста време, защото е извън България. Така той изглежда тотално ненужен за която и да е формация в ДЮШ, нищо, че към него текат предложения от чужбина (бел.ред да не би тези от Англия да не разбират от футбол?!). В този ред на мисли, след като е изпаднал в забрава защо просто не е бъде пуснат да хване самолета от Терминал 2 и да полети за Меката на футбола?

След всичките тези въпроси, отговорът се крие в следващите редове. По пътя на логиката не може да бъде нищо друго освен поредната управленска проява на накомпетентност в “черно-белия” клуб. Локомотив (Пд) е футболна институция с традиции, но “чиновниците” в нея са стряскащо неумели.

Истината е, че в момента пред очите ни се разиграва сериалът “Локомотив (Пд) убива талант” (бел. ред и то талант, какъвто зад ВСИ скоро не е имало).  Факт е, че Хамуд е искан от английския Шефилд в дългосрочен план, но от “Лаута” нямат никакво намерение да го дават или поне не това показаха до момента. Не само, че не искат да го дадат, но и се опитват едва ли не да го затрият. Защо? Дали предлаганите пари са твърде малко за някои ръководители в клуба? Запознати шушукат изключително надути цифри искани за толкова младо момче.

Тук идва и още по-абсурдната ситуация, която може би ще стане факт на лято. Според правилниците на УЕФА, футболист под 18 години може да си тръгне, от който и да е футболен клуб у нас само единствено при желание на родителите, и при желание на дадения отбор да го вземе, разбира се. Стига тимът, който го иска да плати таванът поставен за млади играчи от УЕФА. Спомняте ли си казуса с топталанта в школата на Левски Антонио Вутов?

Все още 17-годишен, Вутов прави фамозни мачове със “синята” фланелката. Никой от Левски обаче не слага спирачка на евентуалния му трансфер в италианския Удинезе, като от ръководството на “сините” обсъждат преминаването на играча с родители на Вутов. По този начин те се обвързват с Левски, за да може на “Герена” да получат сума далеч по-висока от ниския таван. Родителите се съгласяват да помогнат на българския тим, а италианците плащат обективна сума за момчето и то започва да си търси късмета си в чужбина. Така се прави. Или поне така го правят футболните хора, които знаят как да изкарват пари от играта.

Няма как и няма човек, който може да обвини Хамуд, че иска да пробва късмета си в чужбина. Сигурни сме и че няма кой да го убеди, че на “Лаута” е по-добре от базата на Шефилд, където се закусва, тренира, обядва, учи, почива, пак тренира, вечеря и заспива по часовник. Място, на което е ясно, че има дисциплина и ред. Защото ако халфът иска да се развива, то това е правилният път за него, а не в местен пловдивски хотел, където негови “колеги” покрай Коледа палуваха с невръстно момиче.

В Локомотив няма на кой да се сърдят. Могат да се сърдят само на себе си. Защото явно, че не успяха да седнат на масата и да говорят с него и с родителите му, за да може поне като си тръгва той, да вкара някой-друг свеж лев в касата на клуба. Вместо да направят това, ръководните органи тръгнаха да го затриват.

Така след всичките тези спънки и игри, то е ясно, че желанието на Ияд е да се махне от “Лаута”. Хамуд е притиснат до стената, както в школата, така и в първия отбор. Друго нещо, което трябва да се отбележи е, че въпреки десетките си голове, мачовете за първия отбор, играчът винаги е плащал таксите си в ДЮШ и не се е възползвал от привилегиите, които можеше да получи.

В момента едно е ясно. Най-големият талант в ДЮШ на Локомотив (Пд) и един от най-големите в България е пратен в забвение и никой не иска да му подаде ръка. Така ли се отплаща клубът на своите чада и това ли е апелът, който Локомотив (Пд) иска да отправи към всяко едно дете трениращо с “черно-бялото” райе? Това ли са методите на работа с децата, които търсят развитие? Ако е така, това е неприемливо!

Ние от TribunaPlovdiv.bg в ни най-малка степен желаем да внасяме каквото и да е било напрежение в Локомотив (Пд). Най-малко пък в работния процес на детско-юношеската школа. С годините сме до доказвали и сме показвали на светло проблемите в пловдивския спорт. Сега го правим отново. И ще го правим, защото не един или два пъти се убедихме, а и много от Вас нашите читатели се увериха, че когато даваме гласност, то тези проблеми се отстраняват.

В канцелариите на стадион “Локомотив” е време да помислят трезво. Ясно е, че да задържат младока ще е повече от трудно. Но поне когато се сбогуват с него, то да не е по грозен начин, по какъвто са тръгнали. Нека да не го карат да намразва мястото и емблемата, която му е дала толкова много и го е създала като футболист. Защото днешните ръководители в клуба са временни, но Локомотив (Пловдив) и тези, които носят райето в сърцето си НЕ СА!

Ванеса Иванова/ TribunaPlovdiv.bg

Подобни

9 Коментара

  1. Не пускайте да си ходи христо телкийски пашев те направиха набор 2000 голям те са много добри сега децата ще им се срине мерака да играят защото много ги обичат

  2. Току-що прочетох че вече тренира с мъжкия отбор!
    Жалкари гнусни от лайняни жълто-турски сайтчета,ПРЕСТАНЕТЕ ДА ВНАСЯТЕ ИЗЛИШНИ ИНТРИГИ И НАПРЕЖЕНИЯ В КЛУБА!!!
    ГОЛЯМ ТРЪН В ОЧИТЕ СМЕ ВИ А,СЕЛЯНИ С ФЕСОВЕ!!!
    ЩЕ ГО ЯДЕТЕ МНОГО СЕРИОЗНО!
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЕБАВА С ЛОКОМОТИВ!!!

  3. Онова което се случи преди няколко дни бе олицитворение на най-висшето навеждане от страна на придворните.
    Онлайн предаване на “мача на сезона” за златните медали. Набор 2001 на Локомотив срещу Евроколеж. Разгром 9:0.
    Какви златни медали не разбрах?
    Първи в класирането е колоса Асеновец /нищо лично против момчетата от Асеновград/.
    Втори – Локомотив.
    Ботев ги няма защото вдигнаха купата на България, а през свободното си време играят с по-големите в елитна група до 17 години.
    Какви златни медали питам аз?
    Това е да се кефиш че си първи измежду трима – единия сакат, другия дисквалифициран.
    Велико!!!

  4. Синът ми тренира в школата на Локомотив. Нямаше как да не го запиша там след като цялата ни фамилия е черно-бяла. В последните месеци обаче всичко е йатастрофално. Масларя вместо да помогне с нещо той стремглаво кара школата към закриване. Всичко е една голяма пародия въпреки че от клуба през сайта се опитвам да представят нещата лъскави. Темата с Хамуд е толкова отвратителна че чак не е за вярване. Добре че сте и вие Трибунапловдив за да го напишете че с платените други сайтове няма как да напишат и дума.Аз самия някога тренирах при Джеки,сега децата ми тренират отново при добри треньори.Не знам някога колко плащаха на Джеки но на сегашните им се плаща на весокосна година.Ясно е че пари в момента май няма.Но поне като няма пари да има организация.Маслара прави всичко друго но не и това.Децата видимо също го усещат.Хамуд е примера за това какво стана.Джоров беше в клуба отвори очите на Ераносян и той го взе.Дойде Маслара и се почна с к*реенските номера.Говорихме си с родители преди дни дали въпреки че сме локомотивци не трябва да махнем децата си от гниещата ни с пълна сила школа.Надявам се Христо Крушарски който е много уважаван от мен,да прочете статията по горе и коментарът ми и да се замисли дали ако искаш да произвеща клуба му юноши дали не трябва да махне тумора Масларов.

  5. Човека който е написал тази статия явно незнае че баща му не му разреши да играе повече защото от лятото ще е в Англия и ги е страх за евентуална контузии така че преди да се обвинява трябва добре дасе информира

    1. Пълни глупости. Излез и се аргументирай. Или ходи пиши в пловдивдерби, където само твойте мнения не ги трият.

  6. Колеги, нека помислим реално. В момента никой клуб няма да иска да плати огромна сума за талант на 15 години, който е показал качества, но има още доста време, за да ги развие. Аз също смятам политиката на любимият ми отбор за грешна и ще се обоснова с факти. В момента, в цял свят се правят следните правоотношения между клуба, в който тренира талант, било то Хамуд или някой друг, и клуба, който иска да привлече момчето при себе си. Правят се правоотношения с бъдеща печалба, плаща се малка сума, като след евентуален бъдещ трансфер се получава солден процент от футболиста. Проблемът на отборите в България е, че искат парите сега и на момента, така се случи и с Краев, който беше убеден да подпише договор с Левски, което беше крайно глупава стъпка, вместо да замине в чужбина. В България, “специалистите” са доказали, че са толкова “добри” в развитието на таланти, че максимума им е игра в Палермо и свободни трансфери след години. Сега е момента да пуснат момчето с подобен контракт и след време, когато развият неговите качества и премине в добър отбор за солидна трансферна сума, да се лапнат свежи пари в отбора.

  7. Сегашното ръководство полага усилия да обвие един гниещ заради собствената си некадърност продукт в лъскава опаковка и чрез придворните си сайтчета го пласират на обществността. А всъщност школата като продукт загива…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker