бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивЛегендиФутбол

Ботев (Пд) и Левски се обединиха в почитта си към Георги Аспарухов-Гунди

Днес, 4 май 2018 г., се навършват 75 години от рождението на една от най-ярките фигури в историята на българския футбол – Георги Аспарухов. Гунди, както е известен сред народа, напуска рано този свят в автомобилна катастрофа на едва 28 години, заедно със съотборника си в Левски – Никола Котков. Въпреки краткия си житейски път Аспарухов оставя дълбока диря във футбола със своите качества като спортист и човек.

Двата клуба, за които великият Гунди е играч в своята кариера – Левски и Ботев (Пд), почетоха рождението на играча с текстове на своите официални сайтове.

“75 години от рождението на Георги Аспарухов”, написаха от “жълто-черния” клуб. “75 мига величие!”, пък бе заглавието на текста в “синята” страница?

Роден е на 4 май 1943 г. в София. Дебют в “А” група прави едва 17-годишен с екипа на родния Левски, като със синята фланелка записва 23 мача и 7 гола, преди да премине в редиците на Ботев, където в продължение на година и половина отбива военната си служба.

Периодът в Пловдив се превръща в истински разцвет за младия централен нападател. Попаднал в прекрасния “жълто-черен” колектив, Гунди бележи гол след гол. Бележи 25 пъти в 47 мача за първенство и 7 попадения в 6 двубоя в турнира за КНК. Като футболист на Ботев Георги Аспарухов печели Купата на България през 1962 г., става вицешампион на страната през следващия сезон и прави дебют в националния отбор на страната, като участва и на Световното първенство в Чили заедно с Динко Дерменджиев.

След завръщането си в Левски Гунди се утвърждава като най-силният футболист на своето в време в България и един от най-силните в Европа. През 1965-а се нарежда на осмо място в анкетата за “Златната топка”. Желан е от редица европейски грандове, сред които най-настоятелен в опита си да го привлече е Милан. Режимът в България обаче не позволява на Аспарухов, както да остане в Ботев след уволнението си от казармата, така и да премине в отбор от Европа.

След името си легендарният футболист оставя 247 мача (200 за Левски, 47 за Ботев) за първенство, в които отбелязва 150 гола (125 за Левски, 25 за Ботев), 18 мача и 19 гола в европейските клубни турнири и 50 мача с 19 гола за националния отбор на България.

Участник е на 3 Световни първенства – Чили (62), Англия (66) и Мексико (70).

Футболист и спортист №1 на България за 1965 г.

Гунди е избран посмъртно за футболист №1 на България за XX век, изпреварвайки в допитването носителят на Златна топка, Златна обувка, КЕШ и бронзов медалист от Световно първенство – Христо Стоичков.

Георги Аспарухов загива заедно с Никола Котков в автомобилна катастрофа край прохода Витиня в Стара планина на 30 юни 1971 г. На погребението на двамата спортисти се стичат близо 150 000 души.

“Гунди е просто явление, надхвърлящо границите на футбола. Характер, който всички ние искаме да възпитаме у наследниците си.

Да бъдеш Като Гунди! Да бъдеш човек!”, написаха още от Левски.

Редица легенди на Ботев (Пд) участват в честванията за 75-годишнината на Гунди

Редица легенди на Ботев (Пд) участват в честванията за 75-годишнината на Гунди

Редица легенди на Ботев (Пд) участват в честванията за 75-годишнината на Гунди

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker